Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odvolanie za odvolaním. Prípad detí Ivany Boórovej neskončil!
Zdielať na

Odvolanie za odvolaním. Prípad detí Ivany Boórovej neskončil!

Odvolanie za odvolaním. Takýto je výsledok toho, čo sa udialo v prípade Ivany Boórovej na súde v Londýne. Kým slovenské úrady slávia, babička a mama detí smútia. Teraz vám vysvetlíme, ako je to s odvolaniami, ktoré stále môžu ohroziť príchod Martinka a Samka na Slovensko po Novom roku.

Otáznik nad štvrtým januárom

"Oni budú mať krásne Vianoce a ja tu budem sedieť v cudzom byte... To bol cieľ práve lokálnej autority. Presne takto si to oni naplánovali. Oni mali mesiac na to, aby urobili tranzičný plán a oni miesto toho sa na to vykašľali a hrali sa na nejaké nedorozumenie." To je reakcia babičky detí Eleonóry Studencovej.

Spolu s mamičkou detí Ivanou Boórovou budú totiž oslavovať už tretie Vianoce za sebou bez detí. Paradoxne slovenské úrady po skončení procesu slávili. "Deti musia absolvovať tranzičnú periódu v Británii s tým, že najneskôr do štvrtého januára budú na Slovensku," tvrdí presvedčivo Miroslav Wlachovský, veľvyslanec SR vo Veľkej Británii.

Hlavné slovo bude mať Supreme Court

Čo sa však môže teraz stať? Do 19. decembra bude jasné, či Supreme Court, najvyšší súdna inštancia v krajine, niečo ako Ústavný súd v SR, prijme absolútne neobvyklé odvolanie miestneho úradu. A teda aby zrušil verdikt Kráľovského súdu - návrat detí babičke.

Ak Supreme rozhodne, že sa vecou nebude zaoberať, deti idú domov a nebude ďalšie odvolanie. Ak bude, môže sa tranzičný proces detí na Slovensko do jeho rozhodnutia zastaviť. Ak sa verdikt Kráľovského súdu naozaj zruší, deti idú opäť do adopcie. Ku komu? O tom rozhodne High Court, teda vyšší súd, u ktorého o adopciu požiadali aj náhradní rodičia.

Adopcia stále možná

"To znamená, že potrebovali tento čas natiahnuť, aby zase sa súdili," tvrdí Ivana Boórová. "Povedia, nebolo nič pripravené, a znova ideme dokola. Takže ak toho štvrtého januára bude, nech mi ich Slovenská republika dovezie," uzatvára stále nie upokojená babička Studencová.

Posledná, ale málo pravdepodobná varianta je tá, že takzvaný ústavný súd sa prípadom zaoberať bude, ale zároveň bude rešpektovať tranzičný plán. A tak povie, choďte domov, ale na rozhodnutie sa musíte vrátiť. S týmto však nepočíta takmer nikto.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy