Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Súd o deti Ivany Boórovej sa skončil. S otáznikmi...
Zdielať na

Súd o deti Ivany Boórovej sa skončil. S otáznikmi...

Príbeh Martinka a Samka skončil. Nateraz a bez oficiálneho vynesenia rozsudku. Chlapcov za podivných okolností odobral britský Social Service (SS). Ich slovenskej matke Ivane Boórovej. Sudca zatiaľ svoje rozhodnutie neprezradil.

Po 11- tej stredoeurópskeho času začalo v Londýne odročené pojednávanie kráľovského súdu. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) je odhodlaný urobiť všetko v prospech návratu detí späť domov.

Vyhlásil to včera po rokovaní s riaditeľkou Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andreou Cisárovou. Spoločne riešili právnu argumentáciu za Slovenskú republiku k dnešnému pojednávaniu. "Slovenská republika veľmi dôsledne spolupracuje s britskou stranou. Začiatkom budúceho týždňa podrobne odpovieme na všetky otázky súdu," povedal dnes náš veľvyslanec v Londýne Miroslav Wlachovský. Sudca zatiaľ presne neuviedol, kedy oznámi definitívny verdikt.

Ministerstvo: Do Vianoc!

Sudca už skôr povedal, že chce deti zveriť babke Eleonóre. Zaujíma ho podľa veľvyslanca to, ako sa deti dostanú na Slovensko, ich zázemie, školská dochádzka a podobne. SS mala vzniesť niekoľko pripomienok, ktoré sa snažíme rozptýliť.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, pod ktorej patrí Cisárovej úrad, verí, že deti budú do Vianoc doma. Stačí už len odpovedať na otázky, ktoré dnes vzniesol Kráľovský súd.

Išlo už o tretie pokračovanie pojednávania. Prvé bolo minulý piatok, druhé tento utorok. ONLINE CHAT s Dáriusom Haraksinom TU.

Zákaz, zdržanie, odročenie...

V Londýne máme dva spravodajské štáby. Od Martina Krpača ani Dáriusa Haraksina však nemôžeme priniesť žiadne ONLINE informácie. Britský súd totiž zakázal z územia krajiny informovať o podrobnostiach o procese. A to pod hrozbou vystavenia sa trestnému stíhaniu. 

Stalo sa tak krátko potom, ako sa naši reportéri neúspešne snažili o rozhovor s náhradnou matkou. Jej syn len povedal, že "mama je nahnevaná" a doslova ušli. POZRITE SI ZÁZNAM.

Správu budeme aktualizovať o podrobnosti.

V Londýne je Martin Krpač a Dárius Haraksin. Spojte sa s ním cez facebook.

archív Ivany Boórovej

Súvisiace články

Najčítanejšie správy