Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
8 ROKOV PO. Tatry zmenila ničivá smršť na nepoznanie
Zdielať na

8 ROKOV PO. Tatry zmenila ničivá smršť na nepoznanie

Jeden mŕtvy, stovky ľudí bez elektriny odrezaných od sveta, desiatky záchranárov a hasičov v teréne, 3 milióny spadnutých stromov a približne 12 tisíc hektárov zničeného lesa. Také boli následky veternej smršte, ktorá sa prehnala Vysokými Tatrami. V pondelok to bolo presne osem rokov odo dňa, kedy naše veľhory navždy zmenili svoju podobu.

Zahynul jeden človek

"Tá kalamita odrezala celé Tatry od okolitého sveta," povedal riaditeľ OR HaZZ Poprad Ondrej Šproch. Stromy padali ako zápalky. Ľudia zostali uväznení doma, alebo v ubytovacích zariadeniach. Mnohí boli v autách na cestách zakliesnení medzi stromami. Hasiči riskovali aj svoje životy.

"Stačilo, že človek prerezal zlý strom a všetko sa mohlo zosypať,"opísal veliteľ smeny Ján Šuba. Až 194 volaní o pomoc takto zaznamenali popradskí hasiči počas večera 19. novembra 2004.

Je skutočne neuveriteľné, že pri tak veľkej smršti zahynul iba jediný muž, na ktorého auto spadol strom, no Vysoké Tatry navždy zmenili svoju podobu, a to nie len pre domácuch či návštevníkov. Stali sa rizikovejšie a suchšie. Po veternej smršti sa Tatrami prehnala smršť ohnivá. Od vtedy sú hasiči nepretržite v strehu.

Aj po ôsmich rokoch majú obavy

Vznikol projekt požiarnej ochrany pre Tatry, mnohé návrhy sa dostali do legislatívy. Hasiči majú zmapované lesné aj turistické chodníky aj ubytovacie zariadenia či evakuačné zóny. A na ich výzvy zareagovali aj majitelia firiem. "Pomáhali pri vybudovaní vodných zdrojov," dodáva Šproch.

Technika sa modernizuje vrátane softvérových programov. Hasiči sú v stálom kontakte so správcami lesných území, no aj po ôsmich rokoch majú obavy. Tatry sledujú, ale sú presvedčení o tom, že stále je čo zlepšovať. "Keď vystane nejaký nový nápad, prehodnotí sa a konzultujeme to s krajským riaditeľstvom, s prezídiom hasičského záchranného zboru," tvrdí Šproch.

Obdobie po kalamite bolo aj obdobím veľkých diskusií medzi ochranármi a lesníkmi, padali aj ostré výmeny názorov, no jedno prianie spája všetkých, aby Tatry už podobná kalamita nepostihla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy