Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Niekto vyniesol na Rysy kríž. Zrejme ako spomienku na zosnulého
Zdielať na

Niekto vyniesol na Rysy kríž. Zrejme ako spomienku na zosnulého

Spomienka na zosnulého príbuzného dostala tentokrát naozaj neobvyklú podobu. Na slovensko-poľský vrchol Rysy totiž niekto vyniesol železný kríž, ktorý tam zabetónoval. Pravdepodobne to urobil na pamiatku rodiny, ktorá už nie je na tomto svete. Poľskí záchranári to však nenechajú len tak..

Napriek tomu, že tento čin môže pôsobiť romanticky, až dojemne – žijeme v realite a na takéto niečo potrebujeme povolenie. V tomto prípade však k tomu nedošlo a správcovia poľských Tatier musia situáciu riešiť ex post.

Ochranári hovoria nie

Hoci je kríž viditeľný len ďalekohľadom, ochranári sa s týmto činom nestotožnili. Chcú ho preto odstrániť. V Tatrách jednoducho nie je možné svojvoľne postaviť kríž na hocijakom mieste. Podľa slov riaditeľa TPN Pawela Skawinského: „V poľských Tatrách dohromady zahynulo okolo 850 osôb. Ak by sme teda mali v Tatrách 850 krížov, cítili by sme sa ako na cintoríne... Tatry sú tak blízko Boha, že nepotrebujú takéto symboly.“

Cintorín v Tatrách

Poľskí ochranári ale vymysleli iný spôsob ako si Poliaci môžu uctiť svojich mŕtvych a našli ho práve u nás na Slovensku. Požiadali otcov Dominikánov, aby kríž umiestnili pri svojom kostole v Tatrách. Tam sa vybuduje podobný symbolický cintorín ako je pri Popradskom plese. Cintorín by tak mal postupne vzniknúť neďaleko Morského oka v priebehu nasledujúcich rokov. Takýto nápad sa páči aj samotným Poliakom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Najčítanejšie správy