Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nové názvy ulíc v Žiline. Stehlíkovú by ste hľadali márne...
Zdielať na

Nové názvy ulíc v Žiline. Stehlíkovú by ste hľadali márne...

Žilinské ulice budú mať konečne správne mená! Vo viacerých názvoch boli gramatické chyby a preto prišiel čas napraviť to. Takže napríklad ulica, ktorá sa volala Ďatlová, bude Ďatlia. Zo Stehlíkovej sa stane Stehličia a Rybie námestie sa premení na námestie Rybné. Tak pozor, aby ste tam napokon nezablúdili :-)

Tabuľky menia postupne

Nesprávne gramatické názvy. Presne preto museli viaceré ulice v Žiline premenovať. Orientačné tabuľky menia postupne, niektoré mená ešte neschválil jazykovedný ústav. Ide o 17 ulíc.

Zmeny znamenajú pre ľudí z dotknutých častí nové adresy. Neminie ich vybavovanie na úradoch. "V tomto prípade majú občania nárok na bezplatné vydanie nových dokladov," potvrdil hovorca mesta Pavol Čorba.

Mesto prihliada na podnety obyvateľov. Ozvali sa členovia niekdajšej komisie, ktorý pomenovali Orolskú ulicu. Chcú, aby to tak zostalo. "Oni vychádzali z pomenovania telovýchovnej jednoty Orol, takže preto nedali Orliu," hovorí Alena Mravcová z Miestneho úradu v Žiline.

Mesto vypočulo aj biskupa

Pri rozsiahlych zmenách vypočulo vedenie mesta prosbu biskupa, ktorý si želal, aby pri farskom kostole vzniklo katedrálne námestie. "Bola to Burianova medzierka, čo viacerí brali s posmeškom, že je tam fara," tvrdí hovorca Žilinskej diecézy Peter Holbička.

Podľa magistrátu je dôležité, aby ulice mali mená, ktoré zapadajú do priavidiel slovenského pravopisu. Je to vizitika, ktorú návštevníci Žiliny neprehliadnu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy