Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zoznam plemien so sprísneným držaním. Pitbuly z ulíc nezmiznú...
Zdielať na

Zoznam plemien so sprísneným držaním. Pitbuly z ulíc nezmiznú...

Kategória tzv. plemien nežiaducich psov má z návrhu nového zákona o chove psov zmiznúť. Potvrdilo nám to Ministerstvo pôdohospodárstva. To však neznamená, že pitbuly a bandogy, ktorí do tejto kategórie patria, na našich uliciach už neuvidíte. Naopak, chovať a množiť sa budú môcť ďalej, ale pod sprísneným dohľadom. Oficiálne totiž u nás nie sú uznaným plemenom a preto ich zakázať nemôžu...

Miesto pôvodných 11 až 35 plemien

Tieto plemená sa tak presúvajú do kategórie psov so sprísneným držaním. V nej je "oficiálne" zaradených 11 plemien. Nám sa však podarilo získať správu z rozporového konania, ku ktorému sa pracovná skupina ministerstva stretla v pondelok. Zoznam kategórie B je oproti pôvodnému návrhu oveľa dlhší! S Pittbull teriérom a Bandogom ich bude dovedna až 35.

"Nemôžem túto informáciu potvrdiť," informovala však hovorkyňa ministerstva Magda Tóth Želeňáková. Pozmenený návrh zákona však podľa našich informácií čaká len na podpis ministra. Potom už bude oficiálny.

Chcú zoznamom učičíkať verejnosť?

Občianske združenia aj rôzne kynologické kluby naďalej zákon tvrdo kritizujú. Najväčšou chybou tohto zoznamu je podľa nich to, že akýsi zoznam vôbec existuje. Povinnými kynologickými skúškami síce dostanú pod kontrolu chovateľov týchto 35 plemien psov, na ostatných však zákon nemyslí.

"Je možné vychovať nežiadúceho alebo nebezpečného psa z každého plemena," upozorňuje predsedkyňa OZ Pes v núdzi Romana Klimeková. Zoznamom plným diskriminačných opatrení sa podľa združení má len uspokojiť verejnosť.

V zozname chýbajú...

Podľa našich informácií aj zamestnanci ministerstva pripúšťajú, že zákon v takomto znení nemusí byť plne funkčný. V zozname chýbajú ďalšie plemená psov, ktoré majú rovnakú stavbu tela a povahové vlastnosti ako iné, ktoré v ňom sú.

Chýbajú v ňom aj najnebezpečnejšie plemená podľa štatistík - napríklad špic, jazvečík, či labradorský retriever. Ministerstvo sa však podľa hovorkyne radilo s kynológmi a veterinármi. O výber podľa medializovaných prípadov vôbec nemalo ísť...

KATEGÓRIA:Plemená psov so sprísneným držaním
Stredoázijský ovčiakKaukazský ovčiakJuhoruský ovčiak
Americký staffordshirský teriérŠarplaninacTornjak
Brazílska filaTosa inuKangal
Americký buldogBoerboelMoskovský strážny pes
Argentínska dogaRotvajlerRhodézsky ridgeback
Nemecký ovčiakČeskoslovenský ovčiakDoberman
BulteriérKanárska dogaČierny ruský teriér
Thajský ridgebackBulmastifBoxer
Slovenský čuvačKuvaszKomondor
Chow chowFlámsky bouvierBradáč veľký
Akita inuBeauceronMalorská doga
Pittbull teriér (pôvodne plemeno nežiaducich psov)Bandog (pôvodne plemeno nežiaducich psov)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy