Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kňaz rozdelil dedinu na dva tábory. Pre milodary
Zdielať na

Kňaz rozdelil dedinu na dva tábory. Pre milodary

V Borskom Mikuláši, v okrese Senica, rozdelila dedinčanov žiadosť miestneho farára. Ten prosí svoje ovečky o milodary, aby mohol dostavať faru kostola. Podľa miestnych sú ale jeho požiadavky vysoké. Každý farník musí prispieť minimálne 20 eur, to znamená, že 5 členná rodina zaplatí až 100 eur. Borský Mikuláš má pritom 3 600 farníkov.

Farár a jeho prosba o milodary rozhádala dedinčanov v Borskom Mikuláši. Mladí ľudia nesúhlasia s tým, aby ich farár žiadal o takéto milodary. "To som počula a naozaj sa k tomu nebudem vyjadrovať," hovorí obyvateľka Borského Mikuláša.

Starí dedinčania chcú dať farárovi toľko peňazí, koľko len môžu, aby si tú svoju faru mohol dostavať. "Nebola stanovená minimálna suma, ale tak ľudia sú takí, určite minimálne tých desať eur budú dávať. Včera som sa hádal kvôli tomu s mojou mamou," hovorí miestny obyvateľ.

Podľa obyvateľky Borského Mikuláša je vedená aj evidencia darcov. "Ináč ako nebolo to povinné tých dvadsať eur," tvrdí. Aby sme boli objektívni, treba povedať, že farár žije momentálne v dome, ktorý je dvesto rokov starý. "Som povedal, že keby bola priemerná suma tak dvadsať eur,..., tak by sme si nemuseli brať ďalšiu pôžičku," hovorí správca farnosti v Borskom Mikuláši Teodor Kamody.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy