Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Osudných 100 metrov pre krčmy. V Bratislave si už nevypijete...
Zdielať na

Osudných 100 metrov pre krčmy. V Bratislave si už nevypijete...

Ak máte svoju obľúbenú krčmu v našom hlavnom meste, berte rýchlo do ruky meter a odmerajte, ako ďaleko je od sídla prezidenta, Národnej rady, školy či kostola. Prečo? Pre návrh mestského nariadenia, ktorý zakazuje predaj a pitie alkoholických nápojov v Bratislave zariadeniam v blízkosti žiakov, farárov, politikov a prezidenta. A ak vojde nariadenie do platnosti, môže krčmárom pekne skomplikovať život...

Návrh VZN znie...

"...Zakazuje sa predávať, podávať alebo požívať alkoholické nápoje v zariadeniach spoločného stravovania, ktoré sa nachádzajú vo vzdialenosti 100 metrov od sídla prezidenta SR, Národnej rady SR, vlády SR, škôl pre deti a mládež, kostolov či cintorínov..." Toto stojí v návrhu Všeobecne záväzného nariadenia mesta Bratislava.

Majitelia reštaurácií sú zaskočení

Ak by v súčasnom znení vošlo do platnosti, od budúceho roka by si pravdepodobne ani páni poslanci už nemohli dať svoje obľúbené pivečko v blízkej reštaurácii. Ak by od vchodu parlamentu k nej napríklad meralo len 60 metrov. "Keď to bude v platnosti, tak to budeme musieť akceptovať. Ale pevne verím, že k tomu nepríde," dúfajú majitelia blízkych krčiem a reštaurácií.

"Podľa mňa to je hlúposť. Keď mi raz dali živnosť na reštauračné a stravovacie služby, tak ma nemôžu nejakým druhým zákonom obmedzovať," hovorí ďalší majiteľ, ktorého nariadenie poriadne zaskočilo. "Momentálne je predčasné sa k tomuto vyjadrovať, pretože mesto čaká na pripomienky všetkých mestských častí," informovala Martina Halušková z tlačového odboru Magistrátu Bratislavy.

Pokuta vo výške 6600 eur

Na dodržiavanie však budú musieť dohliadať mestskí policajti a od tých aj od primátora môžu majitelia dostať pekne mastné pokuty - až do výšky 6600 eur pre právnické osoby, 33 eur pre fyzické. "Myslím si, že veľa prevádzok budú musieť zavrieť alebo jednoducho odtiaľto zmiznú," komentuje ďalší z majiteľov.

O kompletnom materiáli spolu s pripomienkami mestských častí majú mestskí poslanci rokovať najbližšie na zastupiteľstve v septembri.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy