Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Biela - modrá - červená? Naša vlajka môže vyzerať aj inak
Zdielať na

Biela - modrá - červená? Naša vlajka môže vyzerať aj inak

Viete aké farby má mať slovenská vlajka, znak, alebo prezidentská štandarda? Zrejme vás neprekvapíme, ak povieme, že je to biela, modrá a červená. V zákone však nie je presne napísané, aký odtieň by táto farba mala mať. Potom sa nemôžeme čudovať, že nielen na štadiónoch, ale dokonca aj oficiálnych úradoch sa objavuje celá škála týchto farieb.

Zákon odtiene neupravuje

Svetlo-červená alebo vínová, belasá alebo tmavo-modrá? Nech použijete pri štátnych symboloch akúkoľvek, neurobíte chybu. Na rozdiel od mnohých zahraničných krajín totiž slovenské zákony neupravujú presný odtieň farieb. Hovorí sa len druhu farby a usporiadaní pruhov.

Neznamená to však, že najmä pri oficiálnej výrobe vlajok a štátnych symbolov si môže každý vymýšľať farby z brucha. „Určite nie, existuje zákon o štátnych symboloch, ktoré sú v prílohe aj farebne vyobrazené," tvrdí štátny radca pre heraldiku Ladislav Vrtel.

Bolo by to kontraproduktívne

Nikde však nenájdete zmienku o konkrétnom kóde farby, aký napríklad nechýba v Poľsku, Nemecku, Spojených štátoch alebo aj pri zástave Európskej únie. Obišli sme teda niekoľko významných budov a tu je výsledok: Rovnakú farbu dokonca nemajú ani vlajky na budovách našich najvyšších štátnych orgánov.

Zakotvenie presných kódov farieb do zákona by však podľa odborníkov bolo kontraproduktívne. „Keby sa to raz dostalo do Ústavy alebo zákona, nebolo by možné kontrolovať, či sa niekto odchyľuje, lebo to ľudské oko hádam ani nezbadá," dodáva Vrtel. Problém by podľa neho mohol vzniknúť aj pri trestaní prípadného hanobenia štátnych symbolov.

Preto, ak ste napríklad fanúšik športu alebo sa radi venujete ručným prácam, pokojne si štátnu zástavu beztrestne zhotovte doma. Samosprávam, grafikom a dizajnérom s presnou špecifikáciou pomôže Heraldická komisia.

Biela - modrá - červená_vlajka_slovenská_zaostrenie

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy