Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Novinky v bankovníctve: Platby v eurách budú banky prevádzať do niekoľkých sekúnd
Zdielať na

Novinky v bankovníctve: Platby v eurách budú banky prevádzať do niekoľkých sekúnd

ŠTRASBURG / Ak pošlete prevodom svoje peniaze niekomu na účet, stáva sa, že platba sa mu pripíše až o niekoľko dní. Europarlament však schválil zmenu. Po novom prevody v eurách budú musieť byť pripísané do niekoľkých sekúnd a banky už nebudú môcť tieto peniaze zadržiavať, aby s nimi obchodovali.

​Peniaze budú musieť prísť na účet príjemcu po novom už do desiatich sekúnd. Žiadne napríklad víkendové pozastavenia už nebudú platiť. "Dnes je denne v Európskej únii zablokovaných 200 miliárd eur," priblížil europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). "Dnes to trvá deň, niekedy aj dva dni. Možno niekedy aj dlhšie, keď posielate tú platbu do zahraničia,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík (EPP).

Klienti si po novom budú môcť stanoviť maximálny limit pre okamžité prevody. Nastať budú musieť bez ohľadu na deň alebo hodinu. Platiteľ bude musieť byť takisto do desiatich sekúnd informovaný o tom, či peniaze príjemcovi prišli. "Aby boli poplatky za tieto platby čo najnižšie, aby boli na takej úrovni ako obyčajné, aby boli čo najrýchlejšie - do 10 sekúnd,“ informovala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SD). "Banky nemôžu používať za tieto zrýchlené platby nejaké dodatočné poplatky," doplnil europoslanec Ivan Štefanec (KDH,EPP).

Podľa prepočtov sa týmto odblokovaním zvýši hospodársky rast v EÚ o takmer 2 miliardy eur ročne. Nielen retailoví klienti a podniky, ale aj malé a stredné podniky tak už nebudú musieť čakať na svoje peniaze"Zabezpečia okamžité prevody pre všetkých, ktorí v EÚ platia eurami," uviedol podpredseda európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE). Pre krajiny, kde sa eurom neplatí, bude platiť dlhšie prechodné obdobie. Aj tie sa však budú musieť zapojiť do systému rýchlych platieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy