Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bilčík a Štefanec: Ako europoslanci bojujú proti dezinformáciám a prečo sú vzťahy medzi Slovenskom a Európskou úniou naštrbené
Zdielať na

Bilčík a Štefanec: Ako europoslanci bojujú proti dezinformáciám a prečo sú vzťahy medzi Slovenskom a Európskou úniou naštrbené

Zdroj: TASR/TV JOJ

BRATISLAVA / Europoslanci Vladimír Bilčík a Ivan Štefanec sa vyjadrili k otázkam týkajúcich sa Európskej únie. Rozvrátila aktuálna vláda vzťahy medzi Slovenskom a Európskou úniou a aké dezinformácie najčastejšie o Európskej únii počuli?

S dezinformáciami sa Slováci stýkajú takmer neustále. "Za posledný rok vzniká najviac dezinformácií v súvislosti s výrobou spaľovacích motorov," avizoval europoslanec Vladimír Bilčík. Počas obdobia, kedy svet sužovala pandémia si, podľa jeho slov, vypočul asi najviac dezinformácií. "Robil som prieskum, v ktorom 40 percent učiteľov prvého stupňa základných škôl verilo tomu, že očkovanie je cestou k čipovaniu ľudí," uviedol. 

Vladimír Bilčík je členom Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, v ktorom sa venuje aj boju proti dezinformáciám. Hoci ako uvádza na svojej stránke, rozmach dezinformácií a nenávisti na sociálnych sieťach zo Slovenska nevyriešime, je pre neho táto téma mimoriadne dôležitá. U Slovákov sa s dezinformáciami o Európskej únii stretáva na dennej báze. "Najčastejšia vec, ktorú si všímam u Slovákov je, že hovoria o Európskej únii ako o diktáte Bruselu," priblížil.

Štefanec: Vzťahy medzi Európskou úniou a Slovenskom sú naštrbené

Podľa europoslanca Ivana Štefanca je slovenská pozícia v Európskej únii už ohrozená. Vzniklo to vraj vtedy, keď Robert Fico zostavil vládu a následkami sú aj jeho vyjadrenia. "Robert Fico sa zle vyjadruje k médiám," vyhlásil. Podľa Štefanca má nielen koalícia nezastupiteľnú úlohu, ale aj opozícia a nezávislé inštitúcie. Kroky, ktorými smeruje Ficova vláda, sú podľa neho proti základom demokracie. "Robert Fico to robí zámerne. Nielenže útočí na médiá, aby im obmedzil prístup k informáciám, ale útočí práve aj na opozíciu a nezávislé úrady," doplnil europoslanec. 

Jeho názor zdieľa aj Bilčík. "Je nebezpečné, že nedáva slobodu novinárom, čo sa týka ich otázok smerovaných na jeho osobu. Novinári, nebuďte ticho," uviedol europoslanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy