Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obavy v europarlamente sú. Vo vláde SR máme aj extrémistov, hovorí europoslanec Martin Hojsík
Zdielať na

Obavy v europarlamente sú. Vo vláde SR máme aj extrémistov, hovorí europoslanec Martin Hojsík

BRUSEL / O tom, ako vnímajú poslanci Európskeho parlamentu novú vládu Slovenska a ako sa snažia aktívne zlepšiť podmienky pre novinárov v Európskej únii novým zákonom, priamo z Bruselu porozprával poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

​Niektoré politické strany na Slovensku neodpovedajú novinárom na otázky alebo ich dokonca nepúšťajú na tlačové besedy. "Dúfam, že na Slovensku tento problém nebudeme musieť riešiť a že to bol len lapsus. Obavy z toho, čo zatiaľ vláda predvádza, sú na mieste," reagoval Hojsík na situáciu slovenských novinárov.

Európska únia si je podobných problémov vedomá a prišla s nápadom na nový zákon, ktorý by platil uniformne pre všetky krajiny Európskej únie. "Som rád, že sme v posledných fázach vyjednávania o Európskom zákone a o slobode médií," uviedol europoslanec Martin Hojsík. Zákonom chcú docieliť väčšiu pluralitu médií, rôznorodosť majiteľov, ale aj nezávislosť verejnoprávnych médií na Európskej úrovni. 

Extrémisti vo vláde sú poslednou kvapkou v pohári

Práve na zmenu vlády na Slovensku zareagovali frakcie Európskeho parlamentu rôzne. Frakcie Socialistov plánovali pozastaviť poslankyniam zo strany Smer-SD členstvo v Európskom parlamente. Tie však odišli chvíľu predtým, ako boli vyhodené. Podobne ako Orbánovi poslanci. Podľa Hojsíka ich to dáva do polohy úplných outsiderov.

Poslednou kvapkou v pohári, kým nepretiekol, je to, že vo vláde sú extrémisti. "Slovenská národná strana v kultúrnom európskom prostredí je strana extrémistická. S extrémistami sa frakcie, ako sú Socialisti, Obnovme Európu alebo Ľudovci, naozaj nerozprávajú a nespolupracujú," zhodnotil europoslanec Hojsík. Slovensko ako každá iná krajina v Európskej únii bude rovnako sledovaná, a tak Hojsík dúfa, že sa obavy z extrémizmu nenaplnia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy