Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Europoslanec Hajšel: Pomôžu Banskej Štiavnici eurofondy?
Zdielať na

Europoslanec Hajšel: Pomôžu Banskej Štiavnici eurofondy?

BRATISLAVA / V Banskej Štiavnici vypukol v sobotu, 18. marca, požiar. Odhaduje sa, že poškodil celkovo sedem budov. V týchto chvíľach je už požiar zlikvidovaný, avšak zanechal po sebe spúšť, ktorá sa odhaduje v miliónoch. Pomoc by mohla prísť z Európskej únie. Aj o tom sa v štúdiu rozprávali s poslancom Európskeho parlamentu - Robertom Hajšelom.

Pochádzate priamo z Banskej Štiavnice a nachádzali ste sa tam aj počas víkendového požiaru. Tak povedzte, ako to tam vyzeralo?

Mňa táto správa prekvapila, keď som sa ju dozvedel na sociálnych sieťach. Práve som sa vracal domov z Francúzka zo služobnej cesty a zvažoval som, či ísť hneď do Štiavnice. Nakoniec som išiel až v nedeľu, ale aj tak to stálo za to, lebo som mal možnosť pozrieť si všetky zničené budovy, ktoré majú pre Slovensko, ale aj pre dedičstvo UNESCO historický význam. Tie pohľady boli naozaj srdcervúce. Myslím si, že každý pochopil, že sa musíme zmobilizovať. Nielen ľudia na mieste, ale aj turisti pomáhali evakuovať Slovenský banský archív alebo Galériu Jozefa Kollára. Myslím si, že je to aj poučné, že v prípade potreby vieme aj my, Slováci, držať spolu. 

Keďže ste si mali možnosť obzrieť zničené budovy, viete zhodnotiť, ktorá ja na tom najhoršie? 

Nie som statik a samozrejme, tie budovy, ktoré sme pozreli s pani primátorkou, museli byť najprv skontrolované. Ja som bol v základnej umeleckej škole, v ktorej vrchné podlažia boli takmer úplne zničené, hlavne teda strecha. Keďže na historických budovách sú šindľové strechy, tak sa na nich oheň rýchlo šíri a ešte keď fúka vietor, ktorý tomu pomáha, tak to zhorí ako papier. Čiže to zničenie nie je všade rovnaké. Banka Lásky je asi najviac zničená, umelecká škola menej, pizzeria trochu, galéria určite. Spomínaný Slovenský banský archív bol veľmi jemne poškodený zvonka, takže ten utrpel najmenej. 

Hovorí sa, že ide po požiari na Krásnej Hôrke o druhý najhorší požiar na Slovensku z hľadiska kultúrnej straty. O akú veľkú škodu ide?

To je dnes naozaj ťažko povedať, prídu tam odhadcovia aj z poisťovní. Myslím, že sa to bude pohybovať minimálne v desiatkach, možno aj stovkách miliónov eur. Treba naozaj spomenúť aj veľké úsilie, ktoré vyvinulo vedenie mesta, hlavne primátorka Nadežda Babjaková, ktorej sa podarilo zmobilizovať aj hasičov z celého stredného Slovenska. 

V nedeľu telefonoval s prezidentkou Zuzanou Čaputovou český prezident Petr Pavel, aby pomohol s pomocou pri obnove pamiatok. Česko môže dodať svojich top expertov. Ako môžu pomôcť ďalšie krajiny EÚ?

Určite každá krajina nejaké gesto urobí. Od pána prezidenta Českej republiky ide hlavne o to gesto poskytnúť reštaurátorov, čo je, samozrejme, dobré. My máme veľmi kvalitne obsadený Pamiatkový ústav a máme na Slovensku veľa pamiatok v UNESCO, takže ho bude aj tento tím v Štiavnici spolu s architektami postupne reštaurovať. Treba, aby mesto rozkalkulovalo škody. Ja sám, ako europoslanec a rodák z Banskej Štiavnice, som inicioval list pre komisárku Európskej únie, pani Elisu Ferreiru, aby aj zo strany Európskej komisie boli zmobilizované všetky dostupné zdroje na pokrytie a refundovanie tých nákladov, ktoré budú spojené s odstránením spôsobených škôd a s následnou renováciou. Tá musí byť vykonaná veľmi jemne, nemôžeme to spraviť unáhlene, pretože tým môžeme viac poškodiť, ako pomôcť.

Predpokladáte pozitívnu reakciu zo strany Európskej komisie? Ak áno, tak kedy?

Ja vám môžem za mňa sľúbiť, že urobím maximum. Keďže ide aj o obrovské emocionálne škody, nie len materiálne, tak si myslím, že to pohne svedomím. Ako viete, tak Európska únia má napísané vo svojich základoch princípy solidarity, takže si neviem predstaviť, že by odpoveď bola negatívna. Určite sa nájdu nejaké spôsoby pomoci. Ide jedine o to, aby sme čo najviac urýchlili tú administratívnu procedúru schvaľovania. Myslím tým aj mesto Banská Štiavnica, aby experti, ktorí sa pri tom musia zúčastniť, vypracovali najprv provizórne zakrytia striech a potom treba vypracovať poriadne plán opravy všetkých siedmich budov. Chvalabohu, oheň sa podarilo zastaviť, inak by bola perla slovenských miest nadobro zničená aj pre budúce generácie. Odpoveď bude teda určite pozitívna, aj keď to nejaký čas potrvá. Treba hlavne, keď bude vláda vyzvaná Európskou komisiou, aby bola pripravená predložiť kompetentným spôsobom také projekty, ktoré môžu dostať zelenú. Či už ide o štrukturálne fondy alebo špeciálny Fond solidarity Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy