Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Banská Štiavnica: Ľudia sa spamätávajú po ničivom požiari
Zdielať na

Banská Štiavnica: Ľudia sa spamätávajú po ničivom požiari

BANSKÁ ŠTIAVNICA / Rozsiahly víkendový (18. marec) požiar v Banskej Štiavnici zasiahol každého, kto aspoň raz v tomto meste bol. Časť budov, ktoré posúdili statici, sprístupnili ľuďom a dovolili im, aby si odtiaľ zobrali veci. Do priestorov však púšťajú len pár ľudí, lebo stále hrozí, že sa niekde ešte môže zrútiť strecha.

​Časť historického námestia v pondelok 20. marca sprístupnili. Je tu mnoho dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú s vypratávaním poškodených budov. Kým počas víkendu bolo centrum ohradené páskami a strážili ho policajti, v pondelok už sprejazdnili polovicu námestia. Na mieste aj naďalej zostávajú hasiči. Pod strechami to môže stále tlieť a hrozí, že sa oheň opätovne rozhorí. Skryté ložiská našli napríklad pod strechou reštaurácie, vedľa Banky Lásky.

Všetky poškodené budovy už prezrel aj statik spoločne s pamiatkarmi. Budú teraz rozhodovať o ďalšom osude stavieb. Čo všetko je poškodené, o čo všetko v budovách nenávratne prišli, to ešte stále jasné nie je. Trvať to bude niekoľko dní až týždňov, kým určia presný rozsah škôd. Z budovy základnej umeleckej školy od rána vynášajú zachránené práce detí aj prvé hudobné nástroje, ku ktorým sa im podarilo dostať.

Podľa slov riaditeľky oheň nepoškodil piano ani orgán v koncertnej sále, čo je podľa nich pozitívna správa. Tou ďalšou je, že im ministerstvo životného prostredia bezplatne poskytne budovu, v ktorej sídlil Vodohospodársky podnik. Výučba asi 400 detí v nej bude môcť ďalej pokračovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy