Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čínsky prezident dorazil do Moskvy, stretol sa s Putinom
Zdielať na

Čínsky prezident dorazil do Moskvy, stretol sa s Putinom

MOSKVA / Do Moskvy v pondelok, 20. marca, na trojdňovú oficiálnu návštevu dorazil čínsky prezident Si Ťin-pching. Stal sa tak prvým svetovým lídrom, ktorý potriasol rukou Vladimírovi Putinovi od chvíle, keď na neho Medzinárodný trestný súd vydal zatykač za únosy ukrajinských detí. Hovorca Kremľa Peskov ešte pred príchodom čínskeho prezidenta vyhlásil, že mu Putin plánuje vysvetliť ruský pohľad na inváziu na Ukrajinu.

Čínskeho prezidenta na moskovskom letisku privítala delegácia na čele s ruským ministrom turizmu a športu. S ruským prezidentom Putinom sa Si Ťin pching stretol až po príjazde do Kremľa. Lídri sa titulovali ako drahí priatelia a pred kamerami si vzájomne skladali komplimenty. "Vďaka Vášmu silnému líderstvu Rusko prosperuje. Som presvedčený o tom, že Vás obyvatelia podporia aj v budúcoročných prezidentských voľbách," uviedol čínsky prezident Si Ťin pching.

Čínsky prezident vyhlásil, že od návštevy očakáva nový impulz pre vzájomné vzťahy. Peking je vraj pripravený po boku Moskvy brániť svetový poriadok založený na medzinárodnom práve. Experti dodávajú, že Čína by po nedávnom diplomatickom úspechu na blízkom Východe zrejme rada zohrala aktívnejšiu úlohu aj na Ukrajine.

"Pozorne sme študovali váš návrh na vyriešenie aktuálnej krízy na Ukrajine. Dobre viete, že sme vždy otvorení mierovým rokovaniam," uviedol ruský prezident Vladimír Putin. Čína sa k ruskému útoku na Ukrajinu oficiálne stavia neutrálne. Stále častejšie sa však ozývajú varovania, že Moskva by uvítala jej podporu a to na diplomatickom poli aj pri dodávkach zbraní a munície. Hlavné rokovania sú naplánované na utorok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy