Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Od 20. marca neplatí päťdňová karanténa pre ľudí s covidom
Zdielať na

Od 20. marca neplatí päťdňová karanténa pre ľudí s covidom

BRATISLAVA / Od 20. marca sa ruší povinnosť päťdňovej izolácie pre pacientov s covidom-19 a ich úzke kontakty. Rozhodnutie padlo po dohode s ministerstvom zdravotníctva a odborným konzíliom. Napriek zrušeniu karantény, by sa osoby s covidom-19 mali aj naďalej zdržiavať doma s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín.

​Ochorenie koronavírusu sa podľa hlavného hygienika dostáva na úroveň ostatných respiračných ochorení. Covid-19 si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne varianty koronavírusu a na počet ľudí, ktorí ochorenie prekonali alebo sa zaočkovali. V prípade, ak vám vyjde pozitívny výsledok, liečbu aj práceneschopnosť nastaví lekár. 

"Znamená to, že osoby s covid-19 už od tohto dátumu nebudú mať povinnú päťdňovú izoláciu. Naďalej budú, samozrejme, v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im budú nastavovať liečbu či stanovovať práceneschopnosť," informovala Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. Covid-19 sa tak podľa ÚVZ dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy