Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lídri EÚ ocenili kroky na zníženie cien energie a dopytu po plyne
Zdielať na

Lídri EÚ ocenili kroky na zníženie cien energie a dopytu po plyne

BRUSEL / Lídri Európskej únie ocenili v oblasti energetiky kroky prijaté na zníženie cien energie a dopytu po plyne a aj postupné zrušenie závislosti od ruských fosílnych palív. Zároveň vyzvali všetky zúčastnené strany, aby podporili spoločné nákupy plynu prostredníctvom energetickej platformy EÚ.

​Európsky mierový nástroj, ktorý krajinám pomáha refinancovať zbrojársku pomoc Ukrajine, sa mal navyšovať zo súčasných osem miliárd. Slovenský návrh bol o maximálnu možnú mieru, a to tri a pol miliardy, lenže neuspel. Podľa portálu Politico snahu Slovenska podporilo asi dvadsať krajín úniovej 27. Prečo sme neuspeli, vysvetlil po príchode do Rady premiér Heger nejako takto: "Diskusia sa môže dostať, že začnete ten text až príliš vzďaľovať."

Navýšenie sa teda vzďaľuje a nebudú ho riešiť lídri na summite, ale neskôr ministri zahraničných vecí únie. Výsledkom summitu je aj súhlas dodať Ukrajine milión delostreleckých nábojov počas najbližšieho roka. Aj na pokrytie týchto nákladov bude slúžiť Európsky mierový nástroj. Eurolídri na summite súčasne upokojovali nervozitu okolo bánk. "Naše banky sú dobre pripravené, preto sa naši občania tohto vôbec nemusia obávať," prisľúbil Heger.

V piatok, 24. marca, ráno ale už začali padať aj akcie nemeckej najväčšej banky Deutche Bank, približne o desať percent. Takže nákaza sa šíri ďalej. Tento summit by sa dal nazvať ako jeden z kratších alebo aspoň nie takých nočných. Lídri vo štvrtok, 23. marca, končili o deviatej večer. Zvyklo sa končiť až niekedy nadránom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy