Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
TikTok bude v kancelárii parlamentu zakázaný
Zdielať na

TikTok bude v kancelárii parlamentu zakázaný

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady (NR) SR blokovaná a nebude možné ju používať. Vyplýva to z listu vedúceho kancelárie parlamentu Daniela Guspana poslancom, ktorý má TASR k dispozícii.

Guspan zamestnanom Kancelárie NR SR zakazuje inštalovať a používať zakázané aplikácie na všetkých zariadeniach parlamentu. Zakázané bude pripájanie sa do siete kancelárie prostredníctvom VPN alebo pristupovať k web mailu, k emailu, k iným aplikáciám alebo k informačným systémom zo zariadení používateľov alebo iných, na ktorých je nainštalovaná aplikácia. Zamestnanci taktiež nemôžu komunikovať z počítačovej siete kancelárie so servermi zakázaných aplikácií alebo so zakázanými aplikáciami. Zakázané je aj akýmkoľvek spôsobom obchádzať bezpečnostné opatrenia.

Kancelária zamedzila inštalácii a používaniu aplikácií, ktoré sú považované za bezpečnostnú hrozbu na parlamentných zariadeniach. Zablokovala sieťovú komunikáciu takýchto aplikácií v počítačovej sieti NR SR a deteguje pokusy o inštaláciu alebo nainštalovanie týchto aplikácii. TikTok podľa Guspana zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých sa prevádzkuje. "Množstvo, spôsob a typ údajov, ktoré sú zbierané, nezodpovedá primárnemu určeniu aplikácie ako sociálnej siete a môžu byť použité na cielený kybernetický útok na konkrétne osoby," uviedol v liste poslancom.

Doplnil, že aplikácia môže nazbierané údaje zneužiť na škodlivú manipuláciu či vydieranie osôb. V prostredí parlamentu to môže viesť k ohrozeniu bezpečnosti alebo strategických záujmov SR. Kancelária NR SR podľa Guspana berie riziká vyplývajúce z týchto hrozieb vážne a uvedomuje si svoju zodpovednosť pri zabezpečovaní kybernetickej odolnosti informačného systému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy