Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Bruseli sa stretli ministri hospodárstiev. Dohodli sa, ako prežiť zimu bez ruského plynu
Zdielať na

V Bruseli sa stretli ministri hospodárstiev. Dohodli sa, ako prežiť zimu bez ruského plynu

BRUSEL / Rusi sa opäť hrajú s plynom. Od stredy, 27.júla, má cez Nordstream tiecť výrazne menej suroviny ako doteraz. Na druhej strane Gazprom bez upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode, ktorý ide cez Ukrajinu. Aj preto sa v Bruseli v utorok, 26.júla, mimoriadne stretli ministri hospodárstiev, aby sa dohodli, ako prežiť zimu bez ruského plynu a čo najskôr povedať zbohom nezodpovednému agresívnemu dodávateľovi. Slovensko je s výsledkom dohody spokojné.

Ceny plynu na trhoch letia opäť hore. Gazprom oznámil, že cez Nordstream 1 bude plyn od stredy prúdiť len na 20 percent. Aktuálne je to 40. Trpezlivosť s Moskvou došla už Berlínu. Aj keď neskoro.

"Dnes si preto musíme priznať, že Rusi využívajú energie ako zbraň. Nikto predsa neverí, že znižujú prietok pre technické problémy," vyjadril sa nemecký kancelár Olaf Scholz. Tie mali byť podľa Gazpromu dôvodom zníženia dodávok. Že nejde o technické záležitosti odkazuje Európe aj Kyjev.

"Vydieranie Európy plynom, ktoré sa každým mesiacom len zhoršuje, potrebuje teroristické Rusko na to, aby sa život každého Európana zhoršil," odkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Zelenskyj vie, o čom hovorí. V utorok, 26.júla, Moskva prudko zvýšila tlak v plynovode smerujúcom cez Ukrajinu. To môže napríklad spôsobiť praskliny v potrubí. Pre ruské rošády a vyhrážky, ako aj obavy pred zimou sa v Bruseli mimoriadne stretli ministri energetiky členských štátov.

"Nevieme, či bude zima krutá, alebo slabá, ale čo vieme s istotou, že Putin bude pokračovať so svojou špinavou hrou a nevyhlásenou vojnou proti Európe," uviedol Minister priemyslu ČR Jozef Síkela.

Krajiny európskeho bloku by mali od augusta do marca znížiť spotrebu plynu o 15 percent oproti priemeru za posledných 5 rokov. Slovensko je spokojné, lebo dostalo výnimky. "Priemysel, ktorý používa plyn ako kritickú surovinu a nebude rátať do celkových výpočtov. Po druhé, zohľadní sa množstvo plynu, ktorý máme v zásobníkoch navyše nad to, čo EÚ požaduje," vysvetlil minister hospodárstva Richard Sulík. Tento cieľ by však mal byť dobrovoľný a nedá sa povedať, žeby ohľadom návrhu panoval jednotný názor. Eurokomisárka na nerozhodných apeluje.

"Každý kubický meter plynu, ktorý nepoužijú krajiny, ktoré nie sú od neho tak závislé, pomôže tým, ktoré naopak sú. Dôležitá je naozaj solidárnosť," vyhlásila Kadri Simson, eurokomisárka pre energetiku.

Skutočnou skúškou plynovej jednoty v Európskej únii budú nadchádzajúce zimné mesiace. Zatiaľ, až na Maďarsko, panuje v únii presne to, čo Putin nechcel-jednota. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy