Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ekologická tragédia: Počas búrky došlo ku kontaminácii vody a uhynuli tisícky rýb
Zdielať na

Ekologická tragédia: Počas búrky došlo ku kontaminácii vody a uhynuli tisícky rýb

MARTIN / Tragédia na rieke Turiec. Tak nazvali rybári to, čo sa na vodnom toku odohralo. Na brehu aj vo vode boli mŕtve telá lipňov, hlavátok, podustiev aj pstruhov. Odhadované množstvo uhynutých rýb je viac ako 2 000 kusov, a to podľa ochranárov nie je konečné číslo.

Nehybné ryby si všimli ľudia z priekopskej lávky, náhodou bol na blízku rybár. "On to potom následne začal kontrolovať a zistil, že tie ryby sú na väčšom úseku a je ich pomerne veľa," hovorí predseda MO SRZ Martin Horislav Haratík.

Tisícky uhynutých rýb našli na približne 4,5 kilometrovom úseku. Počas búrky zrejme došlo ku kontaminácii vody, ktorej hladina bola po extrémnych suchách nízka. "Dostali sa znečisťujúce látky do vody zrejme zo starých kanalizácií alebo z iného zdroja látky, ktoré tam nemajú čo robiť," uviedol Haratík.

"Hynúť začali ryby hlavne na ľavom brehu rieky Turiec, neskôr, keď sa už premiešala tá znečisťujúca látka s masou vody, tak ten úhyn bol už celoplošný," uviedla Mária Apfelová zo Štátnej ochrany prírody SR- Správa Národného parku Veľká Fatra.  

"Keby bola tá voda v bežnom prietoku, tak by sa to nariedilo a nedošlo by k takému masívnemu úhynu," vysvetlil Haratík.

Z brehov pozbierali mŕtve lipne, hláváče bieloplutvé malé hlavátky, pstruhy potočné, plotice, červenice.

"Bola zdecimovaná populácia minuloročného a tohtoročného výteru, ale zdecimovaná bola aj plodivá časť rybstva, tá rieka bude mať problém sa z toho spamätať 5-7 rokov," vyjadril sa Haratík.

Na miesto privolali aj inšpekciu životného prostredia a políciu. Odobrali vzorky vody, ale aj uhynutých rýb. Tie budú zaslané na expertízne skúmanie. "Aby sa určila príčina smrti, či išlo o udusenie, alebo o nejakú otravu," vysvetlila Apfelová.

Pohľad na uhynuté ryby vháňal ochranárom, ale aj rybárom slzy do očí. Roky zarybňovali, lipňový revír vyhľadával rybári z celého Slovenska. "10 ročné úsilie niekto hodil do koša," povedal Haratík.

"Pre envirokriminálku budeme vyčíslovať škodu na základe rýb, ktoré sme doteraz zdokumentovali, už nateraz je zrejmé, že škoda bude vo výške viac ako 500-tisíc eur," dodala Apfelová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy