Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Wiezik o situácii na Ukrajine: Slováci označujú za agresora USA a veľa ľudí sympatizuje s Ruskom
Zdielať na

Europoslanec Wiezik o situácii na Ukrajine: Slováci označujú za agresora USA a veľa ľudí sympatizuje s Ruskom

BRATISLAVA / Europoslanec Michal Wiezik vidí problém aj v interpretácii situácie na Ukrajina a klamlivým hoaxom. Tvrdí, že Slováci označujú za agresora USA a stále veľa ľudí sympatizuje s Ruskom.

Pohľad na situáciu na Ukrajine komplikujú aj hoaxy 

Situácia na Ukrajina je kritická a robí starosti celej Európe. "Výnimočne pre Slovensko, ktoré je na hranici s Ukrajinou. Je to citlivá a veľmi napätá situácia, pretože hrozba vojnového konfliktu je reálna," povedal europoslanec Michal Wiezik. Najhorším scenárom by bola vojna. Momentálne prebiehajú diplomatické vyjednávania. 

Mnoho Slovákov v tomto konflikte považuje za agresora práve USA. "Veľkú zásluhu majú na tom aj sociálne siete, kde sa množia rôzne hoaxy. Veľa ľudí stále sympatizuje s Ruskom, USA bolo víťazom studenej vojny, preto ho vnútorne staviame do pozície agresora," uviedol Wiezik. 

Situácia na Ukrajina pôsobí aj na politický vývoj na Slovensku. Mnohí politici ostro kritizujú obrannú dohodu s USA. "Správanie v slovenskom parlamente je absolútne neprípustné. Takto by sa zástupcovia ľudu nemali správať," reagoval na vulgárne vyjadrenia počas rokovaní v parlamente. 

Európska únia podporuje ekologické návrhy 

Wiezik sa aktívne zapája aj v presadzovaní zelených návrhov v Europarlamente: "Veľa mojich návrhov neprešlo a výbor ich jednoducho zamietol." Europoslanec je aj ambasádorom iniciatívy Zelený strom. "Je to súťaž do ktorej sa môžu zapojiť aj krajiny, ktoré nie sú v EU. Prihlásené stromy sú nielen krásne, ale často sú spájané s históriou. Víťaz súťaže reprezentuje krajinu a je oňho dobre postarané." 

Po najnovšom Európska únia medzi obnoviteľné energie zaraďuje jadro aj plyn, tie sú označené ako prechodné. "Momentálne to nevieme úplne stopnúť a prestať používať iné ako zelené zdroje. V označení jadra aj plynu som trochu skeptický, stačilo by keby boli označené ako obnoviteľné," povedal Wiezik. Veľa krajín s týmto rozhodnutím nesúhlasí a Rakúsko podá proti tomu rozhodnutiu žalobu. "Slovensku to ale vyhovuje, pretože jadro je u nás dominantný zdroj. Ja si ale myslím, že by sme mohli viac využívať prírodné energie ako je vietor, slnko a geotermálna energia," uviedol. 

Európska únia rieši aj potrebu komisára pre dobré podmienky zvierat. "Je pravdou, že ho potrebujeme. Tomuto sa zatiaľ venuje komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín. Práve jej mandát by sa rozšíril aj o zvieratá. Podpora verejnosti je obrovská," dodal Wiezik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy