Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od júla budú čierne skrinky povinné pre nové typy áut. Neplatí to pre majiteľov starších áut
Zdielať na

Od júla budú čierne skrinky povinné pre nové typy áut. Neplatí to pre majiteľov starších áut

BRATISLAVA / Niektoré autá sú už dnes vybavené zariadením na zaznamenávanie údajov. Takzvaná čierna skrinka bude od polovice tohto roka povinná pre všetky novo schválené typy áut. S tým ale prichádzajú aj ďalšie komplikácie.

"Zariadenie na záznam údajov tzv. EDR slúži na zaznamenávanie dynamických údajov tesne pred alebo počas nárazu vozidla. Zariadenie nezaznamenáva obraz ani zvuk, iba dáta," uverejnilo svoje vyjadrenie ministerstvo dopravy. "Z čiernej skrinka by sa malo dať presne zistiť, akou rýchlosťou vozidlo išlo v čase zrážky," povedal súdny znalec z odboru dopravy Juraj Ovčarik. 

Zariadenie nezaznamenáva len rýchlosť vozidla, ale aj otáčky motora, činnosť ABS zariadenia, stav bezpečnostných pásov a polohu plynového pedála. "K údajom zo zariadenia na záznam údajov majú prístup len vnútroštátne orgány na účely výskumu a analýzy nehôd," povedala hovorkyňa Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Bárdyová. 

Čítacím zariadením disponujú len importéri vozidiel a Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Policajti zatiaľ zariadenie, ktorým by sa dostali k údajom z čiernych skriniek nemajú. "V súčasnosti je v štádiu riešenia, v spolupráci s ODP P PZ realizácia prenosu dát z EBD v praxi, vrátane zabezpečenia technického vybavenia," uviedla Bárdyová. 

Technické zabezpečenie na čítanie údajov z čiernej skrinky nemajú a zrejme ani nebudú mať k dispozícii ani súdni znalci z odboru dopravy, ktorým by to zjednodušilo určovanie presnej príčiny dopravných nehôd. "Teoreticky by nám to mohol dať buď importér alebo priamo výrobca vozidla," povedal Ovčarik.

"EDR bude povinné od 6.7.2022 vo všetkých novo schvaľovaných typoch vozidiel," vyjadrilo sa ministerstvo dopravy. Vlastníci starších áut môžu zostať pokojní, nad povinnou dodatočnou montážou čiernych skriniek do starších áut na ministerstve neuvažujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy