Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rekonštrukcia siete odstaví dvesto ľudí na sedemnásť dní od elektriny. Nevedia, ako budú prať a kúriť
Zdielať na

Rekonštrukcia siete odstaví dvesto ľudí na sedemnásť dní od elektriny. Nevedia, ako budú prať a kúriť

KYSUCE / Na Kysuciach už o pár dní začnú rekonštruovať sieť nízkeho napätia. Obyvateľov Svrčinovca táto informácia veľmi nepotešila. V kopcoch, kde žijú, ešte stále vládne zima. Nevedia si predstaviť, ako budú desať hodín denne fungovať bez elektrickej energie.

V Závrší žije približne 300 obyvateľov a 200 z nich bude 17 dní bez elektrickej energie. Kysučania si to nevedia ani len predstaviť, týka sa to pritom približne päťdesiatych domov. "Odstávky energií pre rozsiahlu rekonštrukciu nízkeho napätia budú v týždni, od rána od ôsmej do večera do 17:00, takže celý deň bez energie," informuje starostka Svrčinovec Renáta Majchráková. "Podľa mňa je  to nezmysel. Ja som invalidný dôchodca, nebude vody, nebudeme môcť kúriť," hovorí obyvateľ Závršia Marián Padych. "Všetko nám funguje na tú elektrinu. Nemôžete si spláchnuť, nemôžete nič, lebo čerpadlá fungujú na elektrinu," tvrdí obyvateľka Mária Čanecká. 

Ľudia sú radi, že budú mať novú sieť, no na druhej strane ich trápi to, že sa s rekonštrukciou začne ešte v zimných mesiacoch. "Keby sme vybrali akýkoľvek iný termín realizácie, tak vždy by sa našiel niekto, komu by to nevyhovovalo," uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Problém budú mať aj rodičia školopovinných detí. "Už bola dvakrát v karanténe, keď nám vypadne prúd, tak to nemáme ako dištančné zabezpečiť," hovorí obyvateľka Závršia Mária Čanecká. 

V niektorých miestach už dochádzalo k častým výpadkom elektrickej energie, elektrikári vymenia staré stĺpy za nové a staré vodiče nahradí izolovaný kábel.
"Postavíme aj novú trafostanicu, ktorá bude napojená k domom. Na základe toho bude mať každý stabilné napätie a väčší komfort," uviedol Gejdoš. "Obec by uvítala, že by sa to rozdelilo na dve etapy, alebo to posunula na tie jarné mesiace, aj covid-19 ustúpi a aj to vykurovacie obdobie sa posunie," hovorí Majchráková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy