Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dobrovoľníci sa starajú o nechcené psíky. Po liečbe im hľadajú nové domovy
Zdielať na

Dobrovoľníci sa starajú o nechcené psíky. Po liečbe im hľadajú nové domovy

HUMENNÉ / Psík, ktorý mal byť už dávno mŕtvy, si žije ako kráľ. Nie je to rozprávka, ale realita. A to vďaka dobrovoľníkom z karanténnych staníc. Okrem toho, že týrané a nechcené tvory zachraňujú, hľadajú pre nich aj nové domovy.

"Keď príde video, kde pes, ktorý už mal byť dávno mŕtvy, si žije ako kráľ a má sa dobre. Človek si vtedy povie, idem ďalej, robím to s ochotou a nadšením," povedala veterinárna lekárka Lenka Lisá. Veterinárna lekárka za 16 rokov praxe zažila všeličo. No stále sa objaví prípad, ktorý vie prekvapiť. Jedným z najžalostnejších bol stav trojmesačnej Wendy. "Bola v totálne zanedbanom stave, s demodexom, vyhladovaná, dehydrovaná, by som povedala, že až na pokraji života," povedala v júli veterinárka Lisá. "Myslím, že tento prípad je jeden z najhorších, s akými sme sa doposiaľ stretli," uviedla Ľubica Kizáková z OZ Pomáhaj a chráň.

Karanténna stanica je v Humennom tri roky. Za ten čas sa im podarilo zrealizovať stovky úspešných adopcií. "Aj do Nemecka, aj do Švajčiarska, aj do Rakúska. Idú aj do Česka a sú to veľmi dobré domovy, sme v kontakte, posielajú videá," povedala Kizáková. 

Neraz sú pritom privolaní k na prvý pohľad beznádejnému prípadu. "Zrazený pes, ktorý má vonku vnútornosti, mal poranenú len panvovú končatinu, odstránili sme ju. Volá sa Timotej a dnes má krásny domov, žije si v byte, spí na posteli, je to úplne šťastný psíček," uviedla Lisá. 

Nové domovy dôkladne preverujú. "Aj temperament psíka sa musí zhodovať s temperamentom majiteľov. Ak adoptujeme chorého psíka, majiteľ musí počítať s tým, že bude mať aj do budúcna zvýšené náklady," povedala asistentka veterinárka Stanislava Rutrichová. 

Na prvom mieste je pre nich stále záchrana života. Pôvodná majiteľka sučky Sally povedala, že ju majú utratiť, lebo nemá peniaze na starostlivosť o ňu. Sučka sa pritom väčšinu života potulovala po dedine s nádorom mliečnej žľaby. "Keď sme ju dali do kufra, až jej slzy tiekli, eutanázia nepripadala do úvahy, zoperovala sa, chceli sme jej zabezpečiť, aby bola v teple. Sally sa dala veľmi pekne do poriadku, podarilo sa nájsť jej domov, žije si naozaj v tých najlepších podmienkach," povedala Lisá. 

"Sú to veľmi pozitívne pocity. Keď prídete na miesto, sú to psíky zo zlých podmienok a keď si porovnáte, kde teraz žijú, v krásnych ružových pelieškoch. Preto to robíme, človek si vie pomôcť sám, ale zviera si samo nepomôže," uviedla Rutrichová. "Psík, ktorý bol na osade, zablšený, zanedbaný a vidíte, že chodí na dovolenky, spí v posteli, často tečú slzy a to je najväčšia odmena," dodala Kizáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy