Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žaloba na Európsku komisiu je na spadnutie. Hlasovať by sa malo už na jeseň
Zdielať na

Žaloba na Európsku komisiu je na spadnutie. Hlasovať by sa malo už na jeseň

EÚ/SLOVENSKO / Miliardy eur určené na obnovu majú putovať do členských krajín, ktoré rešpektujú zásady právneho štátu. Požaduje to drvivá väčšina Európanov v najnovšom celoeurópskom prieskume. Na spadnutie je už dokonca aj žaloba Europarlamentu na Európsku komisiu.

Brusel proti Bruselu. Aj tak by sa dala nazvať situácia v hlavnom meste Európskej únie, ktorá trvá už niekoľko mesiacov. Komisia podľa europarlamentu nerobí to, k čomu je zaviazaná. 

"Malo by to byť platné od januára a Európska komisia naďalej odmieta túto legislatívu uplatňovať," povedal europoslanec Michal Šimečka. Štyria z piatich obyvateľov Únie súhlasia s tým, aby Brusel poskytoval eurofondy členským krajinám pod podmienkou, že členovia vlády budú dodržiavať demokratické princípy. Na Slovensku tak odpovedalo 74 percent respondentov. 

"To bola jedna z priorít, na ktorej sme trvali v parlamente. Dokonca si myslím, že toto je jedna z kľúčových vecí, ktorú sme schválili počas tohto mandátu," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík. "Na druhej strane má fond obnovy slúžiť na obnovu ekonomiky, ktorá bola zničená pandémiou a na zníženie utrpenia tých, ktorí boli poškodení koronakrízou," povedal europoslanec Róbert Hajšel. 

Kým slovenský plán obnovy komisia schválila, ten maďarský a poľský šéfka Eurokomisie zatiaľ nepodpísal. Chce ich tak donútiť k systémovým zmenám už teraz. Na druhej strane europoslanci hovoria, že ľuďom tieto peniaze patria. "Nemôžeme trestať ľudí za to, že si zvolia nejakého politika, ktorý sa nám nepáči tým, že nepošleme eurofondy do danej krajiny. Tieto peniaze patria všetkým občanom a mali by sa k nim dostať," komentovala situáciu europoslankyňa Miriam Lexmann. 

Súdne konania medzi európskymi inštitúciami nie sú bežné. Za posledných 20 rokov boli iba tri takéto prípady. Europoslanci túto žalobu posunuli do poslednej fázy a tou je výbor pre právne veci. Hlasovať by sa malo už na jeseň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy