Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Europoslanec Štefanec: Pomoc gastru viazne medzi vládou, administratívou a samotným sektorom
Zdielať na

Europoslanec Štefanec: Pomoc gastru viazne medzi vládou, administratívou a samotným sektorom

BRATISLAVA / Ešte na konci januára vydala Európska komisia oznámenie, že do začiatku leta by mali európske štáty by mali členské štáty zaočkovať minimálne 70 percent dospelej populácie. Len pár dní po tomto vyhlásení však dodávky vakcín začali meškať a toto odporúčanie začalo vyzerať až príliš ambiciózne. Do začiatku leta zostávajú necelé dva mesiace. Viac povedal z Európskej ľudovej strany Ivan Štefanec.

Slovensko má aktuálne zaočkovaných prvou dávkou vakcíny približne jeden milión tristotisíc ľudí, čo má teda od 70% dospelej populácie ešte ďaleko. Podľa europoslanca Štefanca je tempo na Slovensku pomalšie oproti iným krajinám EÚ. "Máme 24% zaočkovaných a trochu zaostávame. Tá organizácia, ktorá je na národnej úrovni by sa mala zlepšiť," poznamenal Ivan Štefanec. Europoslanec už taktiež patrí medzi očkovaných a v štúdiu prezradil, že sa dal zaočkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca.



Situácia ohľadom pandémie sa fokusuje aj na  očkovacie preukazy, ktoré by zaočkovaným mal umožniť akýsi voľnejší pohyb pri cestovaní. Vyvoláva však mnoho otáznikov, nakoľko na úrovni europarlamentu a medzi členskými krajinami nepanuje ešte stopercentná zhoda. "Je v tom posun. V Európskom parlamente sme sa dohodli, že pre to aby sme zachránili letnú sezónu, mohli uvoľňovať opatrenia a najmä aby sme mohli mať rovnaké podmienky všade... tak sme sa dohodli, že bude zjednodušení covid pas, kde budú údaje o očkovaní prekonaní covidu o testovaní. Na tomto  dohoda je na úrovni europarlamentu, mometálne čakáme na dohodu na úrovni Európskej rady, ktorá by mala prísť čoskoro a je tam veľký tlak, aby k tej dohode prišlo," uviedol Štefanec podľa ktorého do leta by sa celý nápad s preukazmi mal zrealizovať. To či budeme môcť cestovať slobodne po svete je otázne. Europoslanec Štefanec si myslí, že po Európe to bude možné.

Koronakríza berie prácu a jeden z najpostihnutejších sektorov je gastro. Podnikatelia tvdia, že kompenzácie sú stále nedostatočné a pomalé. Na pomoc má prísť Európska únia špeciálne Slovensku, a to miliónovým balíkom peňazí pre našu krajinu. Ako poznamenal europoslanec Štefanec, pomoc dostáva až každý druhý podnikateľ. "Na Slovensko išlo viac než 200 miliónov eur, všetká pomoc, ktorá ide gastrosektoru ide len z EÚ. Treba povedať, že tá pomoc nie je celkom rýchla... Minulý týždeň sa nám podarilo vybaviť ďalších 37 miliónov eur špeciálne pre gastrosektor z európskej úrovni," povedal Štefanec.

Veľká časť zdrojov minutých na pomoc gastropriemyslu však pochádza z EÚ a proces sa tak zamotáva. "Viazne to medzi administratívou, slovenskou vládou a gastrosektorom, a tým ako sú nastavené podmienky, kým sa uplatňujú, aké sú formuláre, kedy sa to vypisuje a myslím, že tam je potrebné zjednodušiť ten proces,"  uviedol Štefanec. So zvládaním čerpania pomoci sme podľa Štefancia v spodnej polovici rebríčka únie, no najhorší sme podľa neho vo výške DPH. "Takmer všetky okolité krajiny, Česi, Poliaci ale aj Nemci znižovali DPH pre gastrosektor, ale na Slovensku k tomu zatiaľ nedošlo. Máme najvyššiu DPH z okolitých krajín na úrovni 20%. Tu je priestor pre zníženie počas pandémie," dodal.


Téma sexuálneho zdravia opäť vyvolala v koalícii napätie. Poslankyne OĽaNO totiž chcú kolegom do európskeho parlamentu poslať odkaz k ich správe na túto tému. Uznesenie však do parlamentu predložili bez dohody v koalícii. A okrem toho prešla na európskom výbore vďaka hlasom kotlebovcov či opozičného Smeru. Podľa Ivana Štefanca na to majú poslankyňe právo. "Táto téma je v kompetencií národných parlamentov, takže je to úplne v poriadku. Myslím si, že v oblasti kultúrno-etických a ochrany rodiny, keďže táto kompetencia je na národnej úrovni, európsky parlament sa môže vyjadriť ale nemá žiadnu kompetenciu veci meniť. Máme na Slovensku ústavný zákon o ochrane rodiny, ktorý dáva určité garancie rodinám a legislatívnu platformu ako to máme zariadené," povedal europoslanec. Kroky poslankýň tak považuje za "prirodzené" pičom takúto tému považuje za potrebnú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy