Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európsky parlament je pripravený žalovať Európsku komisiu
Zdielať na

Európsky parlament je pripravený žalovať Európsku komisiu

EURÓPSKA ÚNIA / Európsky parlament je pripravený žalovať Európsku komisiu. Nepáči sa mu pomalý postup voči členským krajinám, ktoré nedodržiavajú zásady právneho štátu. Miliardy eur z fondu obnovy pre budúce generácie sú už totiž na ceste členským krajinám, avšak napriek platnej legislatíve sa ešte nepodmieňujú dodržiavaním právneho štátu. Europoslanci tvrdia, že treba ochrániť európsky rozpočet.

Európsky parlament tvrdí, že Európska komisia mala dostatok času na to, aby striktne vyžadovala od členských krajín dodržiavanie zásad právneho štátu. “Jediným cieľom toho nariadenia je to, aby sa eurofondy, tie miliardy našich vlastných peňazí, aj slovenských daňových poplatníkov, nepoužívali na betónovanie nedemokratických režimov v rámci európskej únie,” hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS, RE).

Dohoda medzi členskými krajinami sa rodila niekoľko rokov

Maďarsko a Poľsko kvôli mechanizmu právneho štátu dokonca koncom roka zablokovalo prijatie viacročného rozpočtu a plánu obnovy. Brusel vtedy po nemeckej intervencii niektoré podmienky upravil. “Dohoda na prísnejšej finančnej kontrole a na uplatňovaní princípov právneho štátu pri naviazaní na európske zdroje sa rodila dlho, ale túto dohodu máme.” hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). “Takýto mechanizmus prinúti ľudí, aby keď pôjdu k voľbám, ešte opatrnejšie narábali so svojim voličským hlasom,” hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR). 

Spustenie tohto mechanizmu však podľa europarlamentu odvtedy zostalo na bode mrazu. “Samozrejme, že štáty ktoré majú akoby pocit, že ich sa to môže prvých dotknúť, a to sa týka najmä Maďarska a Poľska, teraz sa snažia oddialiť účinnosť toho zákona, snažia sa podávať žaloby na európsky súdny dvor,” hovorí Šimečka. 

Európsky parlament však v pomere hlasov 529 ku 148 prijal uznesenie, podľa ktorého ak Komisia urýchlene nezačne uplatňovať spomínaný mechanizmus podá na ňu žalobu za nečinnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy