Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri havárii vrtuľníka na Aljaške zahynul český miliardár Petr Kellner
Zdielať na

Pri havárii vrtuľníka na Aljaške zahynul český miliardár Petr Kellner

USA / Podľa amerického denníka The New York Times a agentúry AP zomrel pri páde vrtuľníka na Aljaške český miliardár a podnikateľ Petr Kellner. Podľa aljašskej polície je medzi obeťami leteckého nešťastia 56-ročný muž menom Petr Kellner z Českej republiky.

Medzi mŕtvymi je podľa polície aj ďalší muž z Čiech, päťdesiatročný Benjamin Larochaix. Pri páde zahynuli aj ďalší traja ľudia. Jeden človek je vo vážnom, ale stabilizovanom stave v nemocnici v Anchorage. 

Podľa informácií NYT sa vrtuľník, ktorý viezol skupinu lyžiarov v blízkosti ľadovca Knik na Aljaške. Predpokladá sa, že sa skupina chcela v oblasti venovať heliskiingu, teda lyžovaniu, pri ktorom lyžiari vysadnú z vrtuľníka. Príčina pádu stroja Aribus AS350B3 patriaceho spoločnosťi Soloy Helicopters z aljašského mesta Wasilla sa stále vyšetruje. 

O možnom páde stroja sa aljašskí policajti dozvedeli v robotu o 22:00 tamojšieho času, kedy vrtuľník nepriletel na miesto pristátia a svedkovia videli trosky v práve v oblasti ľadovca Knik. Na mieste potom našli päť obetí a jedného preživšieho. Medzi obeťami sú okrem Kellnera a Larochaixa aj dvaja miestni sprievodcovia a pilot vrtuľníka. 

Heliskiing je extrémny šport, pri ktorom je len malý priestor pre chyby. V posledných rokoch sa stal mahnetom pre všetkých, ktorí hľadajú nový spôsob vzrušenia. Vrtuľníky lyžiarov dopravujú do odľahlých častí hôr na neporušený sneh. Chata, ktorá vrtuľník pre Kellnerov let najala, ponúka týždenné pobyty za 15 000 dolárov plus služby vrtuľníka. V prehlásení vydanom v nedeľu večer vyjadrili jej majitelia na nehodou ľútosť. "Za 17 rokov, čo tieto akcie prevádzkujeme, ide o prvú podobnú udalosť," uviedol s tým, že Kellner bol ich častým hosťom a priateľom. 

Kellnerovu smrť potvrdila na Twitteri aj skupina PPF, ktorá prosí o rešpektovanie súkromia rodiny. 

Pri nehode vrtuľníka zomrel minulý rok aj svetoznámy basketbalista Kobe Bryant. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy