Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Europoslanec Wiezik: Dianie na Slovensku reflektujú aj v Európskom parlamente. Na pretrase bude aj Gorila
Zdielať na

Europoslanec Wiezik: Dianie na Slovensku reflektujú aj v Európskom parlamente. Na pretrase bude aj Gorila

BRATISLAVA / Nováčik v europarlamente Michal Wiezik je známy ako vysokoškolský pedagóg, vedec a ekológ. Kedy mu ale po prvý raz napadlo, že by mohol alebo mal vstúpiť do politiky? Aké sú jeho ciele počas funkčného obdobia?

Michalovi Wiezikovi sa podarilo vybojovať zrušenie postrekov. "Bolo to veľké a príjemné prekvapenie. Bola to už síce súčasť kampane, ale riešil by som to aj keby nebolo kampane. Spodný tlak som vyvíjal s mnohými ďalšími ľuďmi. Zistili sme, že sme nedosiahli to, čo sme chceli, a tak sme zmenili spôsob stratégie zhora nadol," uviedol Wiezik s tým, že politikov, ktorých sa donedávna snažili presvedčiť, sa teraz pokúsili nahradiť a robiť to, čo oni nedokázali. 

Zaujíma Európsky parlament dianie na Slovensku?

Dianie členských štátov v europarlamente rezonuje. "Minimálne dvaja moji kolegovia, ktorí sú aj vo výboroch, ktoré sa venujú vnútropolitickým veciam sa chystajú reflektovať dianie na Slovensku aj v europarlamente. Idú aj Gorilu reflektovať a som zvedavý, aké debaty sa budú viazať," povedal Wiezik, podľa ktorého sa do prípad Gorily vloží aj Európsky parlament v prípade, že sa to dobre uchopí.

Papierové národné parky z nás nerobia ochranársku veľmoc

Na Slovensku máme síce deväť národných parkov, no podľa Wiezika ide o takzvané papierové parky. "Keď sa pozrieme, čo sa v nich robí a ako vyzerá, tak zistíme, že ich ochrana je nedostačujúca. Keď hovoríme, že nemáme národné parky, tak je to preto, lebo nespĺňajú medzinárodné kritériá. Ak by sme mali svetová park, tak 75 percent jeho územia by muselo byť akéhokoľvek zásadu, teda bez lesníckej, stavebnej i poľovníckej činnosti," opísal Wiezik.

K medzinárodnej definícii národného parku sa najbližšie približuje Tatranský národný park, u ktorého je nedotknutých asi 50 percent. "Aj to len kvôli tomu, že väčšina z toho sú skaly nad úrovňou lesa," dodal Wiezik. Podľa europoslanca sa začína pripravovať rezolúcia o ochrane lesov, ktorá doteraz neexistovala, pretože tieto kompetencie mali v rukách národné parlamenty.

"Jeden z hlavných pilierov v Európskej komisii je Green deal, teda chceme vyriešiť klimatickú krízu do roku 2050. Druhá, podľa mňa ešte akútnejšia kríza je kríza biodiverzity. Strácame život, strácame druhy, strácame podmienky pre život," uvádza Wiezik. Na základe toho si určil aj svoje priority na funkčné obdobie. 

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Michalom Wiezikom. 

Najčítanejšie správy