Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Boj o prezidentský palác na sociálnych sieťach: Kto vládne Facebooku a kto Instagramu?
Zdielať na

Boj o prezidentský palác na sociálnych sieťach: Kto vládne Facebooku a kto Instagramu?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kandidátom už neostáva veľa peňazí na nové billboardy či spoty a tak sa ich komunikácia s voličmi sústreďuje na sociálne siete. Obaja sú na nich aktívni.

​Peter Pellegrini v utorok 26. marca do 15.00 zverejnil 4 posty a 7 príbehov. Ivan Korčok zverejnil 3 posty a 10 príbehov, oslovovali tak svojich voličov. Pellegrini hovoril o vládnych úspechoch. Korčok aj o tom, ako pomáhal preparkovať auto či o návšteve v regióne.

Útoky v statusoch

Ich sieťam dominuje vzájomný súboj, presnejšie to, kto sa komu vyhýba. "Potvrdil som svoju účasť a chystal som sa na debatu. Večer ma však z televízie informovali, že pán Korčok účasť zrušil. Tak neviem, zrazu debatovať netreba?" povedal predseda Národnej rady SR a kandidát na prezidenta Peter Pellgerini.

Doťahovali sa v komentároch

Hoci sa kandidáti vzájomne oficiálne nesledujú, zjavne sa čítajú. Reakcia Ivana Korčoka sa objavila pod Pellegriniho statusom. "Ponuku na debatu som dostal dnes s termínom zajtra, samozrejme, úplne náhodou, keďže už niekoľko dní je avizovaný môj program s ľuďmi v Prešove, na Spiši a večer v Banskej Bystrici. Aby to bolo ešte vtipnejšie, vy ste dnes odmietli debatu v Slovenskom rozhlase, tiež tento týždeň," napísal do komentára kandidát na prezidenta Ivan Korčok. "Ale neklamte, prosím, že som s Vami ja odmietol diskutovať v Slovenskom rozhlase, ak si lepšie pozriete pozvánku, nájdete tam termín potvrdenia duelu dnes do 12:00. Takže som ho potvrdil a budem sa na Vás v Slovenskom rozhlase tešiť," pokračoval v komentároch Peter Pellegrini. 

Počet sledovateľov nie je smerodajný

Zaujímavé je aj to, koho kandidáti sledujú. Ivan Korčok followuje na Instagrame len oficiálne profily vlády, parlamentu či prezidentky, Peter Pellegrini aj svetových lídrov, novinárov či športovcov. "Určite zverili svoje profily profesionálnym firmám, marketérom," uviedol Richard Fides, odborník na marketing.

Kto vláde Facebooku a kto Instagramu? 

Niečo naznačí aj to, na ktorej sieti sú úspešnejší. Pellegrini vládne Facebooku, Korčok Instagramu. "Instagram je pre mladších, Facebook je už dlhodobo miestom, kde je staršia generácia," dodal Fides. To, koľko sledovateľov má jeden kandidát na sociálnej sieti, však podľa odborníka nie je smerodajné.

Dôvod prečo ich využívajú je aj zbieranie dát. "Sociálne siete sú čísla, vidíte, aké čísla má konkurencia, môžete to napodobňovať. Vy viete podľa toho, ktoré reakcie prevažujú. Ako sa máte v budúcich príspevkoch chovať, aby vás ľudia prijali." ozrejmil marketingový odborník, Oto Klempíř. 

Sociálne siete síce naberajú na sile, no podľa odborníkov voľby nevyhrajú nikomu. "Sú jedným z najdôležitejších nástrojov, ktoré oslovujú voličov, ktorí by sa na námestia nedostavili, na demonštrácie by neprišli, na billboardy sa nepozreli," dodal Klempíř.

"Ja by som celkovú silu v sociálnych sietí nepodceňoval a ani nepreceňoval," doplnil Fides. Sila sociálnych sietí je ale zjavná, len za 6 hodín v utorok získal Korčok dve tisícky nových followerov a pár stoviek pribudlo aj Pelegrinimu.

Súvisiace články