Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Poslancov parlamentu zrejme čaká nové rokovanie o trestných kódexoch. Premiér hovorí o ďalšej novele
Zdielať na

Poslancov parlamentu zrejme čaká nové rokovanie o trestných kódexoch. Premiér hovorí o ďalšej novele

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoc v bezprostrednej reakcii Robert Fico vyhlásil, že rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení novely trestného zákona víta, v utorok (5. 3.) to tak na Úrade vlády nevyzeralo. Premiér zvolal tlačovú besedu, na ktorej podrobil rozhodnutie kritike a predsedu Ústavného súdu vyzval na odstúpenie. Zároveň naznačil, že pripravuje druhý pokus upraviť trestné sadzby.

​Neubehol ani týždeň odkedy ústavní sudcovia pozastavili účinnosť novely Trestného zákona a z Úradu vlády prišla odveta. Rozhodnutie považujú za politicky motivované. "Plne rešpektujeme rozhodnutie Ústavného súdu a táto tlačová konferencia vôbec nemá byť o spochybňovaní obsahu tohto rozhodnutia," vyhlásil premiér Robert Fico. Podľa Davida Lindtnera, poradcu predsedu vlády, to bolo politicko-právne rozhodnutie.

​Podľa slov premiéra sa týmto krokom Ústavný súd rozhodol prelomiť dlhoročnú rozhodovaciu prax. "Nedal si tú námahu, aby povedal - tak toto môže platiť, toto idem pozastaviť," vyhlásil poslanec NR SR Tibor Gašpar. "Vo vzťahu k dôveryhodnosti občanov absolútne zlyhal," zhodnotil Robert Kaliňák, minister obrany SR.

Kanonádu kritiky zo strany vládnych predstaviteľov vyvolala rýchlosť rozhodnutia. Ústavný súd totiž nedbal na to, že minister spravodlivosti zákon ešte nezverejnil v zbierke zákonov, a už jeho účinnosť v Košiciach pozastavil. "Prečo musel rozhodnúť do deviatich dní?" pýtal sa Fico na tlačovej konferencii. "Bezpochyby tu ide o precedens, ale precedens pozitívny, ktorý nastal v situácii, keď sa tu vládna koalícia snažila Ústavný súd vyyšachovať z hry," vyhlásila Zuzana Števulová, poslankyňa NR SR. "Aký zlý úmysel? Veď mali zákonné lehoty," reagoval Fico s tým, že nekonajú neštandardne.

​Premiérovi sa okrem rýchlosti rozhodnutia nepozdáva ani rýchlosť, s akou sa o ňom dozvedeli médiá. Tvrdí, že medzi novinárov uniklo skôr, než sa ku kompetentným dopracovalo oficiálnymi kanálmi. Predsedu súdu Ivana Fiačana preto vyzval na odstúpenie. "Nový prezident, ktorý príde, by mal podľa mňa vyvodiť voči predsedovi Ústavného súdu zodpovednosť za tento škandál obrovských rozmerov a rozsahov, že v takomto závažnom rozhodnutí nepriateľské médiá dostali informácie o rozhodnutí skôr ako samotní účastníci," uviedol Fico.

Ústavný súd vyhlásenia predsedu vládu a jeho spolupracovníkov nekomentoval. Tlačovú besedu si k téme predseda súdu zvolal na stredu. Bojovej zástavy sa tak chopili aspoň v opozícii. "Útoky zo strany Roberta Fica na Ústavný súd sú neprijateľné a absurdné," vyhlásil poslanec NR SR Branislav Gröhling. "To je niečo, čo treba odmietnuť. Je to šikmá plocha. To si ani Mečiar nedovolil," zhodnotil podpredseda NR SR Michal Šimečka. "Robert Fico je nervózny, lebo pred svojimi trestne stíhanými kamarátmi vyzerá ako úplný babrák," povedal poslanec NR SR Gábor Grendel. "Krásne ukazuje, že on Ústavným súdom v skutočnosti hlboko pohŕda," doplnil Igor Matovič, poslanec NR SR.

​Predseda vlády vyzval Ústavný súd, aby rovnako rýchlo ako pri posudzovaní pozastavení účinnosti rozhodol aj o súlade zákona s Ústavou SR. Tu treba podotknúť, že Ústavný súd nemá na rozhodnutie žiadnu lehotu a v minulosti nezriedka rozhodoval v podobnej veci aj roky. Robert Fico tak už pokukuje aj po pláne B a nevylučuje, že do parlamentu príde s novelu pozastaveného zákona. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy