Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ústavný súd odmieta spochybňovanie nezávislosti a nestrannosti súdu
Zdielať na

Ústavný súd odmieta spochybňovanie nezávislosti a nestrannosti súdu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po viacerých slovných útokoch z úst politikov, verejne zareagovalo aj vedenie Ústavného súdu. Mnohé vyjadrenia považujú na Ústavnom súde za bezprecedentné, a na ich základe je podľa stanoviska bezdôvodne spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť Ústavného súdu a jeho sudcov. Vedenie nástojčivo žiada všetkých aktérov politického priestoru, aby s verejnosťou komunikovali tak, aby nespochybňovali nezávislosť súdneho orgánu ochrany ústavnosti a nevťahovali ho nenáležite do otvoreného politického súboja.

Ústavný súd (ÚS) SR v poslednom období zaznamenal viaceré bezprecedentné vyjadrenia predstaviteľov verejnej moci, "ktorými je bez akéhokoľvek reálneho základu spochybňovaná nezávislosť a nestrannosť Ústavného súdu a jeho sudcov". Informovala o tom hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Súd nekomunikuje s nikým mimo zákonných postupov

"Ústavný súd ubezpečuje všetkých, že o veciach, o ktorých sa na Ústavnom súde koná, alebo o veciach, ktoré na Ústavný súd budú ešte len podané, nekomunikuje mimo zákonných procesných postupov s nikým," uviedla. ÚS deklaroval, že sa nielen svojou rozhodovacou činnosťou, ale aj komunikáciou svojich rozhodnutí a postupov snaží vštepovať všetkým adresátom rozhodnutí dôveru v inštitúcie a v ich rozhodovanie, a to isté očakáva aj od ostatných orgánov verejnej moci alebo osôb, ktoré formujú verejnú mienku.

"Nezávislosť ústavného súdnictva je od počiatku rešpektovaná ako jeho výsostné ústavné prerogatívum a základný pilier jeho existencie. Je to hodnota, z ktorej Ústavný súd súčasne čerpá svoju legitimitu nielen smerom k iným ústavným orgánom, ale aj k adresátom právnych noriem vo všeobecnosti," uviedla Ferencová.

ÚS od všetkých aktérov politického priestoru nástojčivo žiada, aby s verejnosťou komunikovali takým uvážlivým spôsobom, ktorý nebude bez dôvodu vystavovať neprimeraným rizikám jeho systémovú inštitucionálnu nezávislosť ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti a nebude ho nenáležite vťahovať do otvoreného politického súboja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy