Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Robert Fico obvinil Úrad špeciálnej prokuratúry z krytia zločinov Igora Matoviča, ten obvinenia popiera
Zdielať na

Robert Fico obvinil Úrad špeciálnej prokuratúry z krytia zločinov Igora Matoviča, ten obvinenia popiera

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico obviňuje úrad špeciálnej prokuratúry z krytia daňových podvodoch Igora Matoviča a jeho manželky. Ich bývalá firma Region-press sa podľa predstaviteľov strany Smer-SD optimalizáciou obohatila na daniach o vyše 11 miliónov eur, čo má vraj dokazovať svedectvo Ľudovíta Makóa i esemesky zo zaistených mobilov. Igor Matovič aj špeciálna prokuratúra obvinenia svorne popreli s tým, že polícia informácie preverovala a trestný čin neodhalila.

​Koaličný poslanci sa pri obhajobe rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry zatiaľ príliš k slovu nemali. Vládne špičky namiesto toho tlačovú konferenciu zorganizovali na úrade vlády, kde okrem iného zdôvodňovali rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry tým, že vraj kryje zločiny Igora Matoviča a jeho rodiny. "Jeho žena Paulínka Matovičová je dôvodne podozrivá z legalizácie príjmu trestnej činnosti v objeme 1,3 milióna eur," reagoval štátny tajomník ministerstva spravodlivosti SR Pavol Gašpar. Jeho otec Tibor Gašpar podopieral slová svojho syna úryvkom zo svedectva jedného z takzvaných kajúcnikov Ľudovíta Makóa, ale aj z SMS správ zo zaistených telefónov. 

Igor Matovič tvrdí, že takúto vec počuje po prvý raz a obvinenia odmieta

"Optimalizovala daňové povinnosti týchto spoločností prostedníctvom rôznych fiktívnych reťazcov smerom na Cyprus a Rakúsko," uviedol poslanec NR SR Tibor Gašpar. "A to je hlavný dôvod, prečo dnes tak veľmi Matovič bojuje za Lipšica a za Úrad špeciálnej prokuratúry. Uvedomuje si, že toto sa nedá znehodnotiť," podporil jeho slová predseda vlády Robert Fico. Igor Matovič tieto obvinenia rázne odmietol. Osobne sa nazdáva, že ide iba o snahu o nedôveryhodnosť voči takzvaným kajúcnikom a tiež o snahu prekryť kauzu kúpy bytu Roberta Fica.

"Klamete, podávame na vás trestné oznámenie. Prvýkrát počujem takúto vec. Dnes tieto veci NAKA riešila a uzavreli to tak, že sa nič nestalo. Ja si myslím, že každému súdnemu človeku muselo z tohto vyplynúť, že sú to bludy," vyjadril sa predseda hnutia SLOVENSKO Igor Matovič. O tom, že informácie polícia preverila, píše v stanovisku aj Úrad špeciálnej prokuratúry, no dodáva, že pochádzajú ešte z roku 2004 až 2007, teda už z dosiaľ známej Matovičovej kauzy, ktorú v roku 2017 vyšetrovateľ zastavil z dôvodu premlčania. Roberta Fica, Roberta Kaliňáka aj Tibora Gašpara už v minulosti pre vyzradenie daňového tajomstva Igora Matoviča polícia v rámci akcie Súmrak obvinila. Generálna prokuratúra neskôr stíhanie prostredníctvom paragrafu 363 zrušila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy