Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Fico pokračuje v obhliadke ministerstiev. Avizuje nové funkcie a späť sú aj výjazdové rokovania kabinetu
Zdielať na

Fico pokračuje v obhliadke ministerstiev. Avizuje nové funkcie a späť sú aj výjazdové rokovania kabinetu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico v utorok 31. októbra pokračoval v obhliadke ministerstiev. Doobeda stihol obehať ďalšie tri. Parlamentom plánuje pretlačiť zákon, ktorý by od 1. januára upravil ich kompetencie. Zároveň avizuje zriadenie nových funkcií. Na vláde chce mať splnomocnenca pre sociálny dialóg. A späť sú aj výjazdové rokovania kabinetu. Prvýkrát by sa mal do regiónu presunúť už koncom tohto roka.

Prvá zastávka premiéra bola na rezorte, ktorý počas jeho poslednej vlády ešte ani neexistoval. Na ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie uviedol do funkcie Richarda Rašiho. "Napriek tomu, že ja nemám mobil a ani ho nechcem mať, si myslím, že tá informatizácia spoločnosti by mala pokračovať tempom všetko v mobile," uviedol premiér Robert Fico.

Inými slovami, prioritou bude už tradične digitalizácia. "Aby bol internet dostupný naozaj na celom Slovensku, aby sme nemali biele miesta," priblížil Richard Raši, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

​Rašiho čaká zmena v agende. Podľa nového rozdelenia kompetencií by mu ostali na starosti eurofondy, vicepremiérovi Kmecovi plán obnovy. Ostatné by pripadlo Úradu vlády. "Dohodli sme sa, že do konca roka urobíme všetko pre to, aby tu nebola žiadna dvojkoľajnosť," ozrejmil Fico.

Nový minister dopravy Jozef Ráž mladší bol na slová či sľuby skúpy. Bájneho termínu dokončenia diaľnice Bratislava-Košice sme sa nedočkali. Spomenul ale financie, ktoré do rezortu tečú z Európskej únie. Nechce, aby vyšli nazmar. Cieľ je tak jasný. "Dočerpať aj minulé programové obdobie eurofondov. Tam nás čaká ešte do konca roka minúť 500 miliónov eur," priblížil minister dopravy Jozef Ráž mladší.

Premiér svoje obhliadky ukončil na ministerstve pôdohospodárstva. Privítal ho ďalší jeho nominant, Richard Takáč. Spolu predstavili pre nich kľúčové oblasti. "Otázka kvality potravín, bezpečnosti potravín, otázka dostatočnosti slovenských výrobkov," uviedol Fico. "Máme množstvo krokov, ktoré chceme podniknúť v oblasti naštartovania zlikvidovaných organizácií ako je Slovenský pozemkový fond či štátne lesy," doplnil Richard Takáč, minister pôdohospodárstva.

Rezort za čias ostatných Ficových vlád zmietali viaceré kauzy, Dobytkár je na súde dodnes. A keďže aj tieto brífingy boli bez otázok, to, ako im chce tentokrát zamedziť, nám nepovedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy