Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sychravo alebo slnečno - aké bude dušičkové počasie?
Zdielať na

Sychravo alebo slnečno - aké bude dušičkové počasie?

BRATISLAVA / Dušičkové počasie je známy termín z etnometeorológie, ktorým popisujeme nepríjemné hmlisté sychravé a chladné počasie, keď sa začiatkom novembra vytvárajú hmly v oblasti vysokého tlaku. Pretože slnečné žiarenie je už slabé, hmly sa v nižších polohách nerozptyľujú, naopak, hustnú a často z nich slabo mrholí. Teda aspoň tak by to malo byť, no situácia je iná a tento rok obzvlášť.

Stredajší (1. 11.) sviatočný deň bude s premenlivou, postupne zmenšenou oblačnosťou. Zrážky v podobe prehánok sa budú vyskytovať najmä v noci, to budú ešte miestami. Cez deň budú už iba ojedinele, najmä na severe a východe Slovenska. Denná maximálna teplota bude v intervale od 10 do 15 stupňov, na juhu krajiny bude teplejšie - do 17 stupňov. Vietor bude slabý, popoludní od juhovýchodu do 20 kilometrov za hodinu.

Prvé dni nového mesiaca budú opäť teplejšie ako je normálny stav. Obnoví sa k nám prúdenie teplého vzduchu od juhozápadu, čo znamená, že zrána a predpoludním sa bude udržiavať hmla. Aspoň to bude spoločné s dušičkovým počasím, no teplota bude vysoká.

Interval maximálnej dennej teploty sa do víkendových dní bude pohybovať od 11 do 17 stupňov, na juhu územia do 19 stupňov Celzia. Bude ale silno veterno, na hrebeňoch Tatier až víchrica. Situácia sa jemne začne meniť cez víkend.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy