Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kto bude podpredsedom parlamentu? Hlas nominuje Žigu, SNS Danka, opozícia podporí Šimečku
Zdielať na

Kto bude podpredsedom parlamentu? Hlas nominuje Žigu, SNS Danka, opozícia podporí Šimečku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / ​​Lídri parlamentných strán sa stretli v Národnej rade, aby dotiahli detaily nadchádzajúcej ustanovujúcej schôdze. Pozval ich dosluhujúci predseda Boris Kollár. Rozprávalo sa aj o konkrétnych postoch. O post podpredsedu parlamentu by mal záujem Michal Šimečka (PS), ktorému za opozíciu prináleží jedna podpredsednícka stolička. Ostatné miesta si rozdelí koalícia. Hlas-SD nominuje za podpredsedu parlamentu Petra Žigu. Strana SNS nominuje predsedu strany Andreja Danka.

​Predpokladaný termín ustanovujúcej schôdze je 25. október. Všetko ale závisí od toho, ako budú prebiehať rokovania medzi budúcim predsedom vlády, ktorým by mal byť Robert Fico, a pani prezidentkou. Ešte stále nie je známe, či prezidentka vymenuje všetkých nominovaných ministrov, alebo sa bude ešte niečo meniť.

Vznikajúca koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v úvode týždňa koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že predsedu parlamentu nominuje Hlas-SD. Okrem toho má mať snemovňa štyroch podpredsedov. Koaličné strany majú každá nominovať svojho, opozícii ostane jeden.

Poslanci KDH, SaS aj OĽANO podporia Michala Šimečku za podpredsedu parlamentu

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH, SaS, ako aj poslanci z koalície OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí podporia lídra Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku na post podpredsedu NR SR. "Politická kultúra v NR SR bola vždy taká, že najsilnejšia opozičná strana mala podpredsednícke miesto, takže KDH ho podporí," ozrejmil líder KDH Milan Majerský v súvislosti s podporou Šimečku. Aj šéf SaS Richard Sulík a poslanec za OĽANO a priatelia Michal Šipoš potvrdili podporu pre Šimečku.

​Hlas-SD nominuje za podpredsedu parlamentu Petra Žigu

Strana Hlas-SD nominuje za podpredsedu Národnej rady (NR) SR Petra Žigu. Uviedol to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini pred stredajším stretnutím predstaviteľov strán zvolených do NR SR s končiacim predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina). Ide podľa neho o technické stretnutie, na ktorom sa majú strany dohodnúť na rozdelení výborov a ich predsedov, takisto sa budú venovať príprave ustanovujúcej schôdze.

Hlas-SD má záujem o predsednícke stoličky tých parlamentných výborov, ktoré aspoň sčasti kopírujú ich rezorty. "Uvidíme, ako sa dohodneme," skonštatoval Pellegrini. Dodal, že nemá žiadne informácie o utorkovom (17. 10.) stretnutí prezidentky Zuzany Čaputovej s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom.

Pellegriniho strana bude rešpektovať post podpredsedu NR SR pre opozíciu. Závisí podľa neho od opozície, koho nominuje. Priblížil tiež, že opozícii patrí päť kontrolných výborov a dva riadne výbory. Hlas-SD už skôr informoval, že na post predsedu NR SR nominuje Pellegriniho.

Šimečka, ako aj Sulík rešpektujú nomináciu Petra Žigu za podpredsedu parlamentu za Hlas-SD. Majerský sa zatiaľ nevedel k nominácii vyjadriť. Poslanecký klub KDH bude podľa neho diskutovať o tom, či ho vo voľbe podporí. Šipoš to nepovažuje za dobrú nomináciu.

SNS nominuje na podpredsedu parlamentu Andreja Danka

Strana SNS nominuje na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR predsedu strany Andreja Danka. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Vznikajúca koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v úvode týždňa koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že predsedu parlamentu nominuje Hlas-SD. Okrem toho má mať snemovňa štyroch podpredsedov. Koaličné strany majú každá nominovať svojho, opozícii ostane jeden.

Podľa Danka bolo rokovanie pragmatické:

Súvisiace články