Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prezidentské voľby 2024: Korčok je "na dobrej ceste", podpisy zbiera aj Kubiš
Zdielať na

Prezidentské voľby 2024: Korčok je "na dobrej ceste", podpisy zbiera aj Kubiš

Zdroj: TASR/noviny.sk

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dlhoročný diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok pokračuje v zbere podpisov na prezidentskú kandidatúru. Pre TASR uviedol, že je "na veľmi dobrej ceste", splniť zákonnú podmienku 15-tisíc podpisov.

"Za päť týždňov som osobne navštívil všetky krajské mestá, ako aj Senec, Pezinok, Považskú Bystricu či Zvolen a v piatok som bol v Štúrove," uviedol Korčok s tým, že každý deň dostáva desiatky vyplnených petičných hárkov aj poštou. "Môžem teda povedať, že som na veľmi dobrej ceste, splniť zákonnú podmienku 15 tisíc podpisov občanov a uchádzať sa tak o post hlavy štátu ako občiansky kandidát," doplnil. Korčok oznámil svoj zámer kandidovať koncom augusta.

​Podpisy zbiera aj bývalý minister zahraničných vecí

Podpisy na občiansku prezidentskú kandidatúru zbiera aj diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý je slovenským diplomatom a politikom. V rokoch 2006 – 2009 pôsobil vo funkcii ministra zahraničných vecí vo vláde Roberta Fica. "Úspešne pokračujem v zbere podpisov, aby som sa mohol zúčastniť na voľbách na post prezidenta SR ako občiansky kandidát. Ponuku na post ministra som nedostal a neočakávam ju," uviedol Kubiš pre TASR.

​Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15 000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy