Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Volíte zo zahraničia? Toto je všetko, čo potrebujete vedieť
Zdielať na

Volíte zo zahraničia? Toto je všetko, čo potrebujete vedieť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politická kampaň je v plnom prúde. Na predčasné voľby sa však vo veľkom pripravujú aj samosprávy či rezort vnútra. Ak plánujete voliť zo zahraničia, na vybavenie žiadosti máte asi dva týždne. A nezabúdajte, ak ste za hranicami, jedinou možnosťou je voľba poštou.

Zo zahraničia plánuje voliť zatiaľ 22-tisíc ľudí. Toto číslo sa ale zvyšuje, keďže čas na podanie žiadostí majú do deviateho augusta. Ak budete 30. septembra v zahraničí, na vybavenie si žiadosti voľby poštou máte už len pár dní.

Urobiť tak môžete dvomi spôsobmi:

  • požiadať priamo ministerstvo vnútra,
  • elektronicky.

Všetci už žiadajú o voľbu poštou na ministerstve vnútra, nie na samospráve. Elektronická žiadosť je na webovej stránke rezortu vnútra. Systém si od vás vyžiada rodné číslo a číslo občianskeho preukazu či cestovného pasu. "V týchto dňoch už rozosielame ľuďom náležitosti, ktoré budú potrebné v týchto voľbách. To znamená hlasovaciu obálku a návratnú obálku," vysvetlila Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR.

Takto treba postupovať

Ministerstvo vnútra posiela obálku priamo na adresu v zahraničí, ktorú ste uviedli. Tá však nebude obsahovať hlasovací lístok. Ten nájdete tiež na webe rezortu vnútraMusíte si ho ale vytlačiť. Zakrúžkovať môžete maximálne 4 mená, a následne je potrebné obálku odoslať na Slovensko na adresu, ktorá je na obálke už predtlačená. Svoj hlas musíte zaslať najneskôr do 29. septembra do 12. hodiny. Všetky hlasy, ktoré boli odovzdané v zahraničí, budú spočítané 30. septembra po 18. hodine.

Pravidlá hlasovacieho preukazu sa nemenia

Na predčasné voľby sa už v plnom prúde pripravujú aj samosprávy. ľudia ktorí budú voliť na Slovensku, no mimo trvalého bydliska už tradične musia požiadať hlasovací preukaz. "Už nám prichádzajú postupne žiadosti. My to evidujeme, ale oznamujeme im, že preukazy dostanú až v druhej polovici augusta," uviedla Alžbeta Neuschlová, vedúca referátu organizačných vecí miestneho úradu Petržalka. Dôvodom, prečo samosprávy vydajú hlasovacie preukazy až po 16. auguste, je práve voľba poštou zo zahraničia. "Je potrebné počkať, kým sa tieto žiadosti uzavrú, aby sme náhodou niekomu nevydali hlasovací preukaz, kto už odvolil poštou," vysvetlila. 

Aby vám z predvolebnej politickej situácie neušlo nič dôležité, všetko nájdete TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy