Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po útokoch sú medvede témou aj v parlamente: Politici sršia nápadmi, čo s nimi
Zdielať na

Po útokoch sú medvede témou aj v parlamente: Politici sršia nápadmi, čo s nimi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ako ďalšej s medveďmi? Aj to bola napriek prázdninám téma v našom parlamente. Len veľmi tesne prišlo na parlamentný výbor dosť poslancov na to, aby sa diskusia s ministrom pôdohospodárstva a životného prostredia vôbec mohla začať. Konkrétne riešenie na svete nie je. Isté ale je, že poslanci chcú, aby sa minister Chrenko rozhýbal a situáciu s medveďmi riešil urgentne. Zásahové tímy podľa poslancov zjavne nestačia.

​"Je malá pravdepodobnosť toho útoku, ale si zoberte, že z druhej strany toho areálu je škôlka. Keď ten medveď príde tam? Tak sa budeme pozerať, ako tie mamičky tam bude fackovať a deti zabíjať. Nie sme päť minút po dvanástej, ale pätnásť hodín po dvanástej, za časom, kde už medveď začal byť ohrozením života ľudí v tejto republike," takto ministrov a poslancov urgoval otec napadnutého Kristiána. Minister Chrenko na výbore argumentoval aj štúdiou Karlovej univerzity, podľa ktorej by medvede nemali byť veľmi premnožené. Realita z praxe je ale podľa poslancov iná. Niektorí štúdiu spochybňujú.

"Ja som jednoznačne za to, že život človeka by mal byť nad životom živočícha, ktorý ohrozuje zdravie," vyjadril sa poslanec Martin Fecko (OĽaNO). "Čo vy hovoríte o 1 000 alebo 2 000 medveďoch, takéto čísla sme dávno prekročili. Medveď je používaný ministerstvom životného prostredia ako biologická zbraň," uviedol poslanec Miroslav Suja (Republika). "Tých medveďov máme 3 000, to vám povie každý odborník. A keď nič nespravíme, tak ich tu bude o chvíľu 5 000. Buď to ideme riešiť, alebo sa ideme vyhovárať," povedal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Rokovať by mali komisie, prípadne by mohla vzniknúť aj nová. S takýmto nápadom prichádza aj mimoparlamentné KDH. "Navrhujeme vytvoriť medzirezortnú komisiu pre manažment veľkých šeliem. Musíme tiež znovu zaviesť regulačný lov," vyjadril sa Marián Čaučík, podpredseda KDH. "Ako bolo aj na výbore povedané, začína sa z medveďa stávať ľudožrút," dodal Kollár. Minister Bíreš našepkal kolegovi, že by sme mali využiť možnosť urýchlene Európsku komisiu žiadať o redukciu medveďov na základe klauzuly o mimoriadnych okolnostiach a ohrozenia života. Podľa SaS ale netreba riešiť veci komplikovane a rýchle riešenie v krízovej situácii nám umožňuje aj náš plán k medveďom. "Je možnosť požiadať Európsku komisiu, že jednoducho vzhľadom na špecifickú situáciu požadujeme výnimku, aby sa nariadil odlov," uviedol minister pôdohospodárstva Bíreš. "Musíme to ešte napísať, ale budeme hľadať dlhodobé riešenie tak, aby sme mali možnosť regulovať situáciu s medveďmi," vysvetlil Milan Chrenko, minister životného prostredia.

​Opozícia avizuje, že má už vyzbierané podpisy na medvediu mimoriadnu schôdzu. Zatiaľ ale tento návrh nepodali. Predseda parlamentu ale tvrdí, že ak sa do dvoch týždňov nič nezmení, je pripravený takúto mimoriadnu schôdzu podporiť.

V štúdiu JOJ 24 sa moderátorka Hana Liptáková rozprávala s Jaroslavom Slašťanom zo zásahového tímu:

Súvisiace články