Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Čo robiť v prípade povodne? Vo viacerých obciach je vyhlásená mimoriadna situácia
Zdielať na

Čo robiť v prípade povodne? Vo viacerých obciach je vyhlásená mimoriadna situácia

BRATISLAVA / Mimoriadna situácia v súvislosti s povodňami je vyhlásená v desiatkach obcí. Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra aktuálne eviduje v 54 lokalitách II. stupeň povodňovej aktivity a v siedmich lokalitách III. stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Ide najmä o obce Prešovského a Banskobystrického kraja. V niektorých obciach trvá mimoriadna situácia od minulého mesiaca, a to z dôvodu likvidácie škôd," uviedol rezort vnútra. Priblížil, že za pondelok (17. 7.) bola po intenzívnych dažďoch vyhlásená povodňová aktivita v troch obciach v Prešovskom kraji. Zároveň v Žilinskom kraji bola vyhlásená následkom búrky v obciach Novoť a Mútne. 

Čo robiť v prípade povodne?

  • V prípade kritického nedostatku času je nevyhnutné sa čo najrýchlejšie presunúť do bezpečia na vyvýšené miesto, napríklad kopec.
  • V prípade dostatku času je dôležité zabepečiť svoje obydlie, uzavrieť hlavné rozvody elektrického prúdu, plynu aj vody a uistiť sa, že nemôže dôjsť k styku vody a látok, ktoré spolu vyvolávajú chemickú reakciu – jedy, žieraviny, kyseliny.
  • Cenné vybavenie presunúť do vyšších poschodí. Ďalej je potrebné sa uistiť, že sú všetky okná a dvere uzavreté.
  • Zároveň sa vždy riaďte pokynmi záchranných zložiek, orgánov samosprávy a štátnej správy, sledujte pokyny v hromadných informačných prostriedkoch.

Pozrite si aj reportáž k záplavám z júna: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy