Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
VIDEO: Obyvateľov prekvapil ďalší požiar. Plamene zachvátili ovocný sad
Zdielať na

VIDEO: Obyvateľov prekvapil ďalší požiar. Plamene zachvátili ovocný sad

STUPAVA / Desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovali pri rozsiahlom požiari neďaleko Stupavy. Oheň zachvátili ovocný sad a pustý vinohrad. Zásah hasičom komplikoval aj silný vietor.

Horieť začalo krátko po pol druhej. Plamene si všimli aj hospodári, ktorí tam majú svoje pozemky. Jeden z nich práve s manželkou sadil stromčeky, keď zrazu ucítili dym. "Tak sme vybehli smerom k hlavnej ceste a tam sme videli plamene. Hasiaci prístroj, čo som mal v aute, bohužiaľ nestačil," opísal majiteľ jedného z pozemkov.

Oheň sa však rýchlo šíril a plemene ničili všetko, čo im prišlo do cesty. Obaja preto utiekli ratovať svoj majetok. V pohotovosti boli profesionálni hasiči a dobrovoľníci z okolitých obcí. "Na mieste zasahovalo 8 kusov techniky HaZZ a 27 príslušníkov a 17 ks techniky DHZ a 49 dobrovoľníkov," priblížil veliteľ zásahu Rastislav Kalman.

Majiteľom sa rozhodne na svoje pozemky nenaskytol príjemný pohľad. V snahe zachrániť čo sa dá, niektorí hasili dokonca vlastnými čerpadlami. V sade rástli ovocné stromy, ale našli sa aj takí, ktorí tam chovajú zvieratá.

Hasiči sa presúvali z jedného miesta na druhé, aby požiar takýchto rozmerov dostali pod kontrolu. Plamene zachvátili okrem suchého porastu aj drevené objekty a unimobunky. "Je veľké sucho, strašné teplo a bol aj dosť silný vietor, takže požiar sa nám dosť rýchlo rozširoval," uviedol veliteľ zásahu.

Napriek tomu sa hasičom požiar podarilo lokalizovať asi do troch hodín. Na miesto vyslali aj hasičský dron a zisťovateľa príčin požiaru. Nie je vylúčené, že sa požiar rozšíril od cesty, skutočnú príčinu však ukáže vyšetrovanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy