Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pravidlá v parlamente lámu poslanci cez koleno
Zdielať na

Pravidlá v parlamente lámu poslanci cez koleno

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič a spol oprášili a opätovne naštartovali legislatívny bager. Na sklonku volebného obdobia chcú v parlamente prijať takmer tri desiatky zákonov spôsobom, na aký si za tridsať rokov netrúfol ani Vladimír Mečiar či Robert Fico. Svoju vôľu plánujú do zbierky zákonov vpísať na jedinej schôdzi. No bez skráteného konania odobreného vládou, čo bola doteraz jediná možnosť ako zákon narýchlo prijať.

​Poslanci vstupujú do posledného pracovného týždňa pred prázdninami a možno aj v celom funkčnom období. Pred sebou tlačia desiatky zákonov, prirodzene tak zúri boj o to, o ktorých sa ešte stihne rokovať. V duchu hesla "účel svätí prostriedky" idú bokom aj 30 rokov platné pravidlá. Konkrétne to, že s výnimkou vládou navrhovaného skráteného legislatívneho konania treba na prijatie zákona aspoň dve parlamentné schôdze. Poslanci OĽaNO, Sme rodina, Tarabovci aj Demokrati odhlasovali, že 26 zákonov prerokujú iba dva týždne po tom, čo ich v prvom čítaní načali.

"Predseda parlamentu povedal, že sa bude riadiť uznesením ústavnoprávneho výboru. Uvidíme, ako dopadne hlasovanie," povedal podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina). Rozpor so zákonom o rokovacom poriadku vidia kritici v paragrafe, ktorý hovorí, že lehota na prerokovanie zákona vo výboroch nesmie byť kratšia ako 30 dní. "Tým pádom by si poslanci mohli robiť skrátené legislatívne konanie kedykoľvek. Mám pocit z tej debaty, že pán Vetrák a hnutie OĽaNO je viac-menej osamotené v tomto svojom názore a výklade rokovacieho poriadku," dodal Pčolinský.

To, že mu počty príliš neprajú, si zrejme všimol aj predseda výboru. Rokovanie prerušil s tým, že chce poznať názor vlády. V dohľadnej dobe tak prakticky znemožnil, aby k sporu prijal výbor odporúčacie stanovisko. O takmer 30-tke zákonov by sa tak napokon malo začať hlasovať v stredu, ak by plénom prešli, poslancom sa môže ešte vetom pripomenúť prezidentka a pre minimálne neštandardný legislatívny proces možno aj Ústavný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy