Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sulík o Hirmanovi: Prečo takto znevýhodnil slovenské domácnosti?
Zdielať na

Sulík o Hirmanovi: Prečo takto znevýhodnil slovenské domácnosti?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda SaS a bývalý minister hospodárstva Richard Sulík kritizoval svojho nástupcu za vyrokovanie lacnej elektriny pre domácnosti do roku 2027. Karel Hirman podľa neho síce predĺžil vyrokované dodávky lacnej elektriny o ďalšie tri roky, no bude jej oveľa menej a zvyšok zaplatia zase len ľudia cez svoje dane. Hirman obvinil Sulíka z klamstva a praktík Andreja Babiša.

​Richard Sulík tvrdí, že ešte ako minister hospodárstva vyrokoval so Slovenskými elektrárňami superzmluvu, aby naše domácnosti nedoplácali na energetickú krízu a že jeho nástupca túto zmluvu teraz zrušil. Zmluva deklarovala rovnakú cenu elektriny pre domácnosti aj na roky 2023 a 2024. Hirman ju otvoril a predĺžil do roku 2027, no podľa Sulíka len na 40 percent potrebného objemu. Za zvyšok bude štát, teda ľudia cez svoje dane, doplácať za komerčné ceny, tvrdí Sulík. Má ísť o desiatky miliónov eur. "Prečo to takto urobil a prečo takto znevýhodnil slovenské domácnosti, sa treba spýtať jeho," vyhlásil bývalý minister hospodárstva Richard Sulík.

Podľa Hirmana je vysvetlenie jednoduché, lacná elektrina je viazaná s tretím blokom v Mochovciach, ktorého plné spustenie sa posúva a funguje zatiaľ len na 55 percent. Hovorí, že elektrárne všetko preplatia, s čím Sulíkova dohoda nepočítala. Spoločnosť to potvrdila. "Štát ani SPP neprídu ani o euro," potvrdil poverený riadením ministerstva hospodárstva Karel Hirman. "Podľa memoranda celkový objem elektriny, ktorý nebude môcť byť dodaný v tomto roku, Slovenské elektrárne plánujú v budúcom roku v plnej výške finančne kompenzovať," uviedli Slovenské elektrárne.

"Sú to klamstvá a výmysly pána Sulíka," povedal Hirman. Sulík sa na tlačovke tiež pýtal, kam sa lacná elektrina podela. "Komu ju predali, lebo teda môže sa stať, že skončila v Nemecku," pokračoval Sulík. Aj keď z vyjadrení ministerstva aj elektrárni vyplýva, že ide o fantómovú elektrinu a všetko, čo tretí blok dá, ide do domácností. Reakcia Karla Hirmana bola ostrá ako sa pol roka pred voľbami patrí. Richarda Sulíka obvinil z toho, že zutekal pred energetickou krízou z tohto ministerstva a vyhovoril sa pritom na Igora Matoviča. A čo sa týka novej dohody so Slovenskými elektrárňami, hovorí: sú to len predvolebné bludy v štýle nového kampaňového stratéga Sasky, ktorý prišiel od Andreja Babiša.

"Saskári alebo Babišovci tu šíria nepravdivé informácie. Neboli sami schopní dotiahnuť veci do konca," uviedol Hirman. Slovenské elektrárne dodávajú, že kompenzácie za lacnejšiu elektrinu do roku 2027 majú dosiahnuť takmer dve miliardy eur. "S týmto memorandom sme zabezpečili jednu z najlacnejších cien pre naše domácnosti až do roku 2027," vyjadril sa Hirman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy