Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mikulec po kauze s previerkou stráca aj posledných verných
Zdielať na

Mikulec po kauze s previerkou stráca aj posledných verných

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kauza ministra vnútra s previerkou stále rezonuje. Kým jedna skupina politikov čaká od prezidentky rázny krok s úradníckou vládou, druhá vyvodené dôsledky alebo odchod Romana Mikulca. Stranu mu dokonca nedrží ani poslanec Gyimesi z hnutia OĽaNO, ktoré ministra nominovalo. Tvrdí totiž, že ak Mikulec porušil zákon, treba sa z tej funkcie vzdialiť. Mikulec to ale odmieta s tým, že v tomto je chyba na strane Národného bezpečnostného úradu.

"Som absolútne presvedčený, že som nič neporušil," uviedol Mikulec. Je ale ochotný si previerku dorobiť. "Kedykoľvek, ja s tým absolútne nemám problém. Nemám, čo skrývať," dodal. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je smiešne, že si dodatočne urobí previerku. "Tak jednoducho nie. Je na ňom a na strane OĽaNO, ktorá ho nominovala, aby urobila konzekvencie aj voči pánovi ministrovi, ale aj voči sebe," dodal šéf KDH Milan Majerský. 

Ako ďalej dodal predseda poslanec György Gyimesi, musia byť vyvodené dôsledky, ak porušil zákon v 29 prípadoch. Minister Mikulec ale argumentuje tým, že podľa zákona sa pre osoby s osobitným postavením, medzi ktoré patria traja najvyšší ústavní činitelia aj ministri, previerka nevykonáva. A s týmto sa podľa neho stotožňuje aj EÚ a NATO. V každom prípade už ale v tejto veci NBÚ podalo trestné oznámenie. "Nepotrebujem previerku, mám to dnes aj čierne na bielom a na tom trvám. NBÚ nie je na to, aby vykladalo zákon," vysvetlil Mikulec. 

Peter Pčolinský ale tvrdí presný opak. Podľa neho automatické právo nazerať do tajných dokumentov majú len traja najvyšší ústavní činitelia. "Myslím si, že došlo k porušeniu zákona. Vy musíte na oboznamovanie sa s dokumentami NATO a EÚ mať previerku. Keďže pán minister nie je jeden z troch najvyšších činiteľov, musel mať previerku," spomenul Pčolinský. 

Roman Mikulec to nevzdáva s tým, že má na to už aj právnu analýzu. V jej aktuálnom stave ju ale ešte nechce zverejniť. "Urobilo to oddelenie legislatívy, ale mám to potvrdené aj od ministra spravodlivosti respektíve od podpredsedu vlády pre legislatívu pána Hollého," dodal Mikulec. 

Podľa predsedu SaS je nosný mimoriadny branno-bezpečnostný výbor v utorok, ktorý už zvolal Juraj Krúpa. Richard Sulík tvrdí, že to je spôsob, akým by sa takéto vážne prešľapy mali riešiť. A podľa neho je už situácia na úradnícku vládu. "Toto sú rozhodnutia na pani prezidentku. Ona to samozrejme vyriešiť vymenovaním úradníckej vlády. On teda pochybil mnohokrát. Roman Mikulec patril od začiatku k takým najslabším ministrom," vyslovil sa Sulík. 

Poda Majerského začne prezidentka preberať po Veľkej noci kormidlo do vlastných rúk. Jedným dychom ale dodáva aj kritiku do prezidentského paláca. "To mala urobiť hneď vtedy, ako padla táto vláda. Voľby mali byť omnoho skôr a bol by pokoj aj na Slovensku," doplnil. Podľa šéfa Hlasu Petra Pellegriniho môže byť aj toto jeden z dôvodov, prečo odobrať tejto vláde poverenie a vymenovala dočasnú úradnícku vládu. "To je rozhodnutie pani prezidentky. Stále trvám na to, že som presvedčený, že som nič neporušil. Ja si nemyslím, že toto by mal byť dôvod na to," uzavrel Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy