Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
403. deň na Ukrajine: Straty v ruskej armáde môže spôsobovať aj alkohol
Zdielať na

403. deň na Ukrajine: Straty v ruskej armáde môže spôsobovať aj alkohol

KYJEV / Americký novinár zadržaný v Rusku pre obvinenia zo špionáže sa možno pokúšal napísať reportáž o žoldnierskej Vagnerovej skupine a hovoriť so zamestnancami jedného z najväčších závodov na výrobu tankov v Rusku. Nadmerná konzumácia alkoholu môže byť jedným z dôvodov ruských strát na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil svoju krajinu za to, že sa jej pred rokom podarilo odvrátiť ruské útoky v oblasti okolo metropoly Kyjev.

V Rusku zadržaný novinár chcel písať o vagnerovcoch a postojoch Rusov k vojne

Americký novinár zadržaný v Rusku pre obvinenia zo špionáže sa možno pokúšal napísať reportáž o žoldnierskej Vagnerovej skupine a hovoriť so zamestnancami jedného z najväčších závodov na výrobu tankov v Rusku. Pre americkú televíziu NBC News to uviedol ruský novinár Dmitrij Kolezev oboznámený s plánmi zadržaného Evana Gershkovicha. Kolezev dodal, že Gershkovich mal pocit, že počas pracovnej cesty ho v Jekaterinburgu sledovali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Zažil to aj počas služobnej cesty v meste Perm.

Niektorí z agentov údajne zaznamenávali pohyb novinára na kameru a vyvíjali aj nátlak na ľudí, ktoré kontaktoval ako zdroje informácií. FSB vo vyhlásení k prípadu z tohto týždňa uviedla, že Gershkovich, "konajúc podľa pokynov americkej strany, zbieral informácie o aktivitách jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu."

Británia: Straty v ruskej armáde môže spôsobovať aj nadmerná konzumácia alkoholu

Nadmerná konzumácia alkoholu môže byť jedným z dôvodov ruských strát na Ukrajine. Vyplýva to z nedeľnej pravidelnej správy britského ministerstva obrany. "Rusko od začiatku invázie zaznamenalo viac ako 200.000 mŕtvych či ranených, no značná časť tohto počtu nebola spôsobená priamo bojmi," uviedlo ministerstvo. Odvoláva sa na ruský spravodajský portál v aplikácii Telegram, podľa ktorého sa v ruskej armáde vyskytol "mimoriadne vysoký počet" rôznych incidentov, trestných činov či úmrtí súvisiacich s alkoholom.

"Nadmerné požívanie alkoholu je v ruskej spoločnosti pomerne rozšírené a považuje sa za prijateľné aj ako súčasť armádnej kultúry či bojových operácií," napísal britský rezort obrany. Ministerstvo zároveň vymenovalo i ďalšie dôvody strát v ruskej armáde mimo bojiska. Ide najmä o dopravné nehody, neopatrné zaobchádzanie so zbraňami či podchladenie.

Zelenskyj ocenil Ukrajinu za odvrátenie ruských útokov spred roka v okolí Kyjeva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil svoju krajinu za to, že sa jej pred rokom podarilo odvrátiť ruské útoky v oblasti okolo metropoly Kyjev. Vyjadril sa tak rok po tom, čo boli v uliciach mesta Buča po stiahnutí ruských síl objavené prvé telá zabitých civilistov. "Ukrajinci, zastavili ste najväčšiu silu proti ľudskosti v dnešnej dobe. Zastavili ste silu, ktorá pohŕda všetkým a chce zničiť všetko, čo ľuďom dáva zmysel," uviedol Zelenskyj na platforme Telegram. "Oslobodíme celé naše územie," zdôraznil. AFP približuje, že Moskva v súčasnosti okupuje zhruba 18 percent územia Ukrajiny.

Ukrajinský líder tiež zverejnil fotografické zábery z oblastí v okolí Kyjeva oslobodených pred rokom. Buču nachádzajúcu sa v Kyjevskej oblasti okupovali ruské sily viac ako mesiac. Toto mesto sa stalo synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

Zalužnyj: Ukrajina bude pokračovať v boji za svoju nezávislosť

Ukrajina bude pokračovať v boji za svoju nezávislosť, vyhlásil na výročie objavenia zmasakrovaných tiel civilistov v meste Buča vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov. Dôkazy o zločinoch v Buči i na iných miestach, kde sa podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci dopustili zverstiev na civilistoch, zhromažďujú medzinárodní vyšetrovatelia.

Borrell: EÚ si bude dávať pozor na zneužitie ruského predsedníctva v BR OSN

Európska únia si bude dávať pozor na akékoľvek potenciálne zneužitie predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), ktorého sa v sobotu ujalo Rusko. V nedeľu to vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. "Rusko je stálym členom BR OSN, no i napriek tomu neustále porušuje podstatu právneho rámca Organizácie Spojených národov," vyhlásil Borrell. Dodal, že "Európska únia sa postaví proti akémukoľvek zneužitiu moci zo strany ruského predsedníctva".

Predsedníctvo Ruska v BR OSN už kritizoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý ho nazval "zlým vtipom" a "fackou do tváre medzinárodného spoločenstva". Aj vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vyhlásil, že predsedníctvo Ruska v BR OSN je "symbolickou ranou pre systém medzinárodných vzťahov založených na pravidlách".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy