Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
1,75 miliárd eur je ohrozených. Prídeme o balík peňazí?
Zdielať na

1,75 miliárd eur je ohrozených. Prídeme o balík peňazí?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Stále je ohrozených 1,75 miliardy z plánu obnovy. Politici totiž vytrvalo hazardujú s tak výrazným balíkom pomoci pre Slovensko. Dohodu o nevyhnutných zákonoch koaličný zostatok doteraz nenašiel. A neplatí už ani to, že to čo schváli vláda, automaticky prejde parlamentom, ako to bolo v minulosti. Namiesto toho sa strany navzájom obviňujú.

Kritiku OĽaNa za to, že Sme rodina nedodržala dohodu podpory zákonov plánu obnovy Boris Kollár tvrdo odráža. "My to môžme rovnako vyčítať OĽaNO, že tiež sme sa dohodli a nepodporili nám napríklad vládne návrhy zákonov, ktoré tam predkladá pán minister Doležal. Tak isto neboli podporené. Takže nebudeme si tu robiť takýto ping pong," vyjadril sa Boris Kollár, predseda NR SR. "V tomto musí zabrať premiér, pretože vidíme, že niektoré zákony nepodporuje Sme rodina, niektoré SaS-ka. Všetky prospešné zákony v prospech ľudí hnutie OĽaNO bude hlasovať za," ozrejmil Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu (OĽaNO). 

Také isté ale stále nie je hnutie Sme rodina a to najmä pri novele o konkurze a reštrukturalizácii. V hre je pritom 924 miliónov eur. Boris Kollár návrh v pôvodnej verzii stále striktne odmieta a doteraz čaká ministra spravodlivosti Karasa, že to príde vyrokovať. "Sme dohodnutí, že plán obnovy podporíme, ale sme jasne vyzvali pána Karasa, aby došiel rokovať. Neprišiel, tak sme to nepodporili. Teraz vie, že musí dôjsť rokovať," doplnil Kollár. 

Pritom predseda parlamentu má výhrady jasné. "Plán obnovy podľa nemá nič spoločné s monopolom pre pár vybratých správcov, ktorí budú mať celý trh nad desať miliónov. To odmietame, to pekne pán minister dá preč," vysvetlil Kollár. "Vláda nesie zodpovednosť, musí s nami rokovať, musí nám ukázať kvalitne návrhy zákonov. Ak opravia zákony, my podporíme návrhy. Pokiaľ budú po odbornej stránke v poriadku," vysvetlil Robert Fico, predseda strany Smer-SD. 

Svoje výhrady má však aj opozičný Smer. "Prečo z plánu obnovy ani jedno euro nejde na podporu slovenských poľnohospodárov," dodal Fico. Nastal aspoň čiastkový posun. Nateraz sa totiž zdá, že problém so zákonom o krajinnom plánovaní je už vyriešený. Tam ide o 815 miliónov eur. "Tam sme už dohodli s pánom premiérom. Nejaké kroky sa urobili, tak to vieme podporiť," dodal Kollár. 

Problémom ale stále ostáva školský zákon, ktorý zasa odmieta SaS. Pritom, aby mohlo Slovensko podať tretiu a štvrtú žiadosť o platbu z plánu obnovy je potrebné schváliť v parlamente až 12 rôznorodých zákonov. Aby sme neprišli o obrovské peniaze je nevyhnutné splniť všetky míľniky a ciele. "Zatiaľ tá situácia je pozitívna, lebo Slovensko je v čerpaní plánu obnovy na tom veľmi dobre. Myslím, že sme v prvej šestici krajín v rámci EÚ. V rámci V4 sme premianti," dodal Šipoš. "Slovensko pred pár dňami dostalo už druhú platbu z plánu obnovy, viac ako 700 miliónov eur. ČR má za sebou len prvú platbu," vysvetlila Veronika Remišová, poverená riadením MIRRI SR. 

V tejto súvislosti najväčšej kritike čelil rezort zdravotníctva. Poverený premiér ale tvrdí, že jeho nový šéf Palkovič priniesol na ministerstvo nový vietor. "Ja som za to veľmi vďačný. A vidíte, že sa veci začali rýchle hýbať. Či už pre Rázsochy alebo pre plán obnovy došli tam noví ľudia, ktorí sú kompetentní, vedia robiť. Zrazu podpisujeme sto zmlúv, ktoré tam stáli niekde v šuflíku," vyjadril sa Eduard Heger, poverený riadením vlády SR. "Za naše ministerstvo, zo štyroch míľnikov, a to sme v marci, sme splnili tri," dodala Remišová.

To, že o peniaze z plánu obnovy prídeme Boris Kollár odmieta, zároveň ale priznáva časový sklz. "EÚ bude musieť posúvať tieto termíny implementácie, lebo to celá Európa nestíha," ozrejmil Kollár.  "Ja pevne verím, že sa nájde dostatok rozumných poslancov, ktorí za to zahlasujú," dodal Šipoš. "Sme poslední, ktorí by chceli, aby peniaze z plánu obnovy prepadli, pretože tie projekty sa budú realizovať počas novej vlády, tak prečo by sme si my podpiľovali konár, na ktorom všetci sedíme spoločne," povedal Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy