Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Matovič už vie, kde zoberie vyše miliardy eur na príspevok 500 eur za účasť na voľbách
Zdielať na

Matovič už vie, kde zoberie vyše miliardy eur na príspevok 500 eur za účasť na voľbách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Igor Matovič už vie, kde zoberie vyše miliardy eur na príspevok 500 eur za účasť na voľbách. Detaily chce prezradiť tento týždeň a verejnosť zatiaľ necháva v očakávaní, kde sa dá nájsť v napnutých verejných zdrojoch toľko peňazí.

"Peniaze sa dajú získať iba od tých, ktorí ich majú. To znamená, zdaniť firmy, ľudí, možno špecifické skupiny firiem a ľudí," upozornil analytik Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Matovič prezradil tento zámer minulý týždeň. Od začiatku vznikli pochybnosti, či má vôbec premyslené, kde na to vziať. Už s obedmi zadarmo sa spomínalo znovuzavedenie bankového odvodu. "Nebudem s vami hrať tú hru, že je teplo, potom chladnejšie, ale teraz je tu dosť chladno. Skôr to budú jednorazové príjmy, ktorými budeme vedieť vykryť tento jednorazový výdavok," uviedol predseda strany OĽaNO Igor Matovič.

"Skúsenosti nám ukazujú, že to, čo bolo jednorazové, pretrvalo a dočasné je tu natrvalo. Takže na toto by som sa veľmi nespoliehal," pokračoval Škriniar. "Ja si neviem predstaviť, kde zoberú takýto balík peňazí. Keď sme žiadali na podporu detí na asistentov 400 miliónov do roku 2026, tak sme dostali odpoveď, že na takéto niečo štát absolútne nemá," informoval bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Ak naozaj prídu s niečím, že nájdu na tieto matovičiny peniaze, tak táto vláda už stratila úsudok a rozum," povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Igor Matovič ako poslanec má právo predložiť návrh na 500-eurový volebný príspevok, jeho stranícky kolega a premiér však odkazuje, že poslanci nemajú právo robiť si z rozpočtu trhací kalendár. "Vyzývam poslancov a predsedov politických strán, aby si kampaň robili z peňazí strany a nie z štátnej peňaženky," vyzval ich poverený riadením vlády Eduard Heger (OĽaNO). "Potrebovali by sme, aby sa dlh znižoval a nie, aby sa k nemu pridávali ďalšie miliardy. Zároveň máme deficit, ktorý je jeden z najvyšších v Európskej únii. Podľa hodnotenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sme vo vysokom riziku verejných financií," varoval Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Na otázku, či si myslí, že by sa mohol udiať kompromis, aby tá suma bola nižšia, Matovič odpovedal: "Tá motivácia by mala byť extrémna, aby prišli do nohy voliť všetci." Nech už Igor Matovič príde s akýmkoľvek riešením, jedno je isté. Opäť na seba naviazal pozornosť. "Môžem povedať, že verím, že žiadne 500-eurovky neprejdú," vyjadril sa poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí). "Netuším, kde sa dá nájsť momentálne jeden a pol miliardy," uviedol Pellegrini. "Rozmýšľajte ešte dva dni a potom sa to dozviete," uzavrel Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy