Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V parlamente to bude zrejme opäť iskriť a nielen pre stíhačky. Opozícia chce riešiť nový termín volieb
Zdielať na

V parlamente to bude zrejme opäť iskriť a nielen pre stíhačky. Opozícia chce riešiť nový termín volieb

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ukrajine sa slovenské migy vzďaľujú. Ústavné obmedzenia totiž nie sú jediný problém. Premiérovi hádže polená pod nohy už aj Sme rodina. Spoločne s Hlasom tvrdia, že migy treba poslať, až keď nás k tomu vyzve NATO alebo Európska únia. Podľa nich Slovensko nemá byť pro-aktívne. A aby toho nebolo málo, opozičný Smer vycítil príležitosť a skúša lanáriť kolegov v parlamente, aby posunuli termín predčasných volieb na jún.

"Rozhodne by sme o takýto precedens nemali usilovať. Myslím si, že premiér urobil chybu," uviedol Milan Krajniak, poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny. Ministrovi práce sa nepozdáva, že Slovensko by sa mohlo stať prvou európskou krajinou, ktorá Ukrajine pošle bojové stíhačky. "Ak by sme aj mali uvažovať o tomto kroku, tak by to malo byť aj s ďalšími kolegami, ktorí sú v NATO," zdôraznil Krajniak. "Aby Slovensko nebolo prvým pionierom, ktorý sa chystá urobiť tento pokus a skúsiť, ako na to zareaguje Ruská federácia," uviedol Peter Pellegrini, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. "NATO určite k tomu nezaujme žiadny postoj. Celý čas je to o autonómnom rozhodnutí jednotlivých krajín," vyjadril sa Eduard Heger, poverený riadením vlády SR.

Premiér sa napriek tomu nevzdáva. Prvým krokom je získať od ústavných právnikov analýzu, či vláda bez dôvery môže migy na Ukrajinu poslať. Ak sa potvrdí, že nie, pokúsi sa nájsť dostatok poslancov, ktorí mu pomôžu túto operáciu zrealizovať. Bez zmeny ústavy to ale zrejme nepôjde a nájsť 90-ku v parlamente je v súčasnosti naozaj utópia. Minimálne pri tejto téme.

Inak to ale môže byť pri zmene termínu predčasných volieb. Termín 30. september sa neohrial ani dva týždne už sa hovorí o zmene. "My môžeme predložiť aj budúci týždeň aj tento týždeň nový návrh uznesenia, že rušíme septembrový termín volieb a navrhujeme júnový," uviedol Richard Takáč, poslanec NR SR. "Akékoľvek uznesenie, ktoré príde, a ktoré bude navrhovať akýkoľvek skorší termín predčasných volieb ako je 30. september, Hlas všetkými 11 poslancami podporí," vyhlásil Pellegrini."Ak takéto uznesenie príde, myslím si, že budeme postupovať tak isto a podporíme ho," uviedol Peter Pčolinský, podpredseda NR SR.

Na palube tentoraz môže byť aj SaS. Tá sa pri tom poslednom hlasovaní pridala ku koalícií a ctila dohodu o 30. septembri. Teraz ju už ale žiadne dohody neviažu. "Ja osobne by som bol za to, aby sme podporili júnový termín," vyhlásil poslanec Juraj Krúpa. "Cirkus a chaos - čo na to môžem viac povedať. Bola tu jasná dohoda. Tí poslanci, ktorí pristúpili na 30. september, sa budú cítiť podvedení," uviedol Heger.

"Musíme sa ešte porozprávať ešte na klube. Hlasovať so Smerom sa nám veľmi nechce," povedal Krúpa. "Ak takémuto človeku niekto ešte zahlasuje za jeho uznesenie, tak to je zrada," vyhlásil Heger. Kto s kým, kedy a ako zradí, či nezradí sa uvidí až keď bude uznesenie na svete. Dovtedy sa koalícia musí vysporiadať najmä s tým, čo sú kompetencie vlády, ktoré vôbec nemá a do akej miery môže do konca septembra len svietiť a kúriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy