Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Politici si prehadzujú zodpovednosť za zvolenie Žilinku ako horúci zemiak
Zdielať na

Politici si prehadzujú zodpovednosť za zvolenie Žilinku ako horúci zemiak

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pred dvoma rokmi zvolili Maroša Žilinku za generálneho prokurátora. Hlas mu dalo až 132 poslancov. Niektorí politici ľutujú, že ho podporovali. Nepáči sa im ako využíva svoju právomoc pri paragrafe 363. Začali si preto prehadzovať zodpovednosť, kto najviac loboval za jeho zvolenie.

​Najskôr to bola veľká spokojnosť a dôvera vo vyčistenie prokuratúry. "Verím, že ľudia nikdy nebudú banovať, že sme Maroša Žilinku podporili v jeho kandidatúre na generálneho prokurátora," napísal v tom čase na sociálnu sieť minister financií Igor Matovič. Po dvoch rokoch ale začal banovať samotný šéf OĽANO. Vinníka ale nehľadá vo vlastných radoch, ani v strane SME RODINA, ktorá Žilinku nominovala. Za jeho tri šesť trojky vraj môže Mária Kolíková. "Do poslednej chvíle naháňala a lámala, že aspoň štyri, päť, šesť hlasov, aby hlasovali v prospech Maroša Žilinku," povedal Matovič teraz. "Vždy sa pri personálnych nomináciách jednalo o dohodu Borisa Kollára a Igora Matoviča," uviedla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Veronika Remišová to vidí inak. "Kolíková ako ministerka spravodlivosti chcela nominovať práve pána Žilinku za generálneho prokurátora, čo sme jej zatrhli," vyjadrila sa ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. "To nie je pravda. Ale presadzovali sme pána Hrivnáka," doplnila Kolíková. "Veronika Remišová nevie klamať. Na druhej strane Mária Kolíková povie akékoľvek klamstvo bohorovne," povedal Igor Matovič. "To vzniklo v Igorovej hlave. Chodil na klub a rozprával nám všetky tie nepekné veci o pani Kolíkovej a toto bola jedna z nich," priznal bývalý člen poslaneckého klubu OĽANO Juraj Krúpa.

"Krúpa je bezcharakterný človek. Hlupáka Krúpu nebudem komentovať," ohradil sa Matovič. Takisto povedal, že táto informácia prišla od Remišovej, vtedy ešte jej straníckej šéfky. S prehadzovaním zodpovednosti sa ale ani pri Kolíkovej nekončí. "Až následne vyšlo najavo, že pán Sulík mal kontakty so závadovou osobou, ktorá ho presviedčala, aby bol pán Žilinka zvolený," informvoala Remišová. "Ten naratív, že pod nátlakom SaS bol zvolený Žilinka, nie je pravdivý. My sme mali vlastného kandidáta," uviedla predsedníčka posleneckého klubu strany SaS Anna Zemanová. Žilinku zvolila väčšina koaličných poslancov po tom, ako si spravili indikatívne hlasovanie - teda na skúšku. Žilinka v ňom suverénne viedol. Aj to bol dôvod, prečo mu dali vtedajší koaliční poslanci hlasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy