Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kým sa Igor Matovič venuje zdravotníkom, rokovania o štátnom rozpočte uviazli na mŕtvom bode
Zdielať na

Kým sa Igor Matovič venuje zdravotníkom, rokovania o štátnom rozpočte uviazli na mŕtvom bode

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Muníciu do rúk dáva kritikom aj dnešné stanovisko rozpočtovej rady. Nekryté výdavky, krátenie peňazí z plánu obnovy aj cesta do rozpočtového provizória, to je len časť rizík, ktoré schvaľovanie rozpočtu prináša. Skutočná finančná katastrofa totiž môže prísť v máji.

Minister financií rozpočet na vláde presadil v rifliach a ľavou zadnou, no to bola tá ľahšia časť. Kritickému pohľadu teraz jeho dielo podrobili experti z rozpočtovej rady a vydali verdikt. "Zhoršuje to zdravie verejných financií na tie najbližšie roky," povedal predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth. 

Vláda má veľkú ambíciu rozdávať. Najmä cez rodinný balík a rodičovské dôchodky. Neukazuje však odkiaľ na to v najbližších troch rokoch vezme. "Tento veľký balíček - 2,4 miliardy je prefinancovaný na 60 percent a zostáva 700 miliónov eur, ktoré sú trvalou záťažou na tie najbližšie roky," uviedol Tóth. 

Ministri pritom sami Európskej komisii prisľubili, že si ruky pri míňaní zviažu výdavkovými limitmi. Tie však v návrhu rozpočtu chýbajú, a ak doň nepribudnú, prisť môžeme o viac než 800 miliónov z plánu obnovy. "Hrozili by finančné a reputačné škody," povedala generálna riaditeľka plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková. "Na budúci rok by sme mali ušetriť 500 miliónov zo živého a odkiaľ by sme ho mali zobrať," povedal predseda parlamentu Boris Kollár. 

Vyššia ako nekryté výdavky v rozpočte je len miera neistoty či vôbec v parlamente prejde. Opozícia zatiaľ zborovo hovorí podpore rozpočtu nie, no menšinová koalícia už ukázala, že pri kľúčových hlasovaniach dokáže nájsť hlasy na odblokovanie parlamentu. "Ja si myslím, že rozpočet prejde skôr alebo neskôr," uviedol minister práca Milan Krajniak. 

Ak sa aj vláde a s ňou aj celej krajine podarí vyhnúť rozpočtovému provizóriu, ďalší finančný armagedon číha hneď za rohom. V máji. Keď sa zapnú sankčné pásma dlhovej brzdy. Pri takmer 60 percentách dlhu by to malo politické, no najmä ekonomické dôsledky. Vláda by musela v parlamente požiadať o dôveru, pripraviť vyrovnaný rozpočet a drasticky škrtať výdaje. "Mohlo by to znamenať okamžitú konsolidáciu 6 miliárd eur. Čo by znižilo makroekonomicky vývoj a znížilo by to platy o tri percentá," dodal Tóth. Jediná možnosť ako sa tomuto čiernemu scenáru vyhnúť je zmeniť ústavu. Koalícia na to nedokázala nájsť 90 hlasov ani predtým než sa rozpadla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy